Fågelskådaren Kristian Kjellberg såg den första tranan landa vid Hornborgasjön på eftermiddagen tisdagen den 13 mars. Foto: TT/ Privat

Säkert vårtecken: ”Den stod där ute i ensam majestät”

Uppdaterad
Publicerad

Visst kan det kännas som att vintern aldrig vill ta slut. Men nu lurar våren runt hörnet.På tisdagseftermiddagen landade den första tranan vid Hornborgasjön. – Den stod där ute i ensam majestät, säger Kristian Kjellberg.

Kristian Kjellberg slog sig ned med en kopp kaffe på tisdagseftermiddagen och satt och tittade ut genom köksfönstret. Plötsligt får han syn på en trana som kommer flygande söderifrån och landar på Sätunamaden, vid Hornborgasjön södra del.

– Det är första gången jag är ensam om att se årets första trana landa. Det är lite roligt, för det är ju det första vårtecknet, säger Kristian Kjellberg som själv är fågelskådare.

Sen ankomst för första tranan

Enligt Sofie Stålhand på Länsstyrelsen skymtas årets första trana något senare än vanligt.

– Vanligtvis kommer den första tranan redan under februari, så detta är lite sent, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

Den första tranlandningen till trots, så har Kristian Kjellberg inte hunnit få någon riktigt vårkänsla ännu.

– Det är dimmigt här och småregn och kallt som bara den, säger Kristian Kjellberg.

Ser du fortfarande tranan?

– Ja, den står kvar där ute. Så är livet mycket för en trana. Att bara stå och vänta på bättre tider, säger Kristian Kjellberg.

Trandans om ett par veckor

För de boende kring Hornborgasjön så väntar nu en intensiv period då turisterna under ett par veckor vallfärdar för att se trandansen. Men för den som vill uppleva detta i år gör bäst i att vänta. 

Den stora gruppen tranor väntas komma först om ett par veckor, i regel är de på plats i månadsskiftet mars/april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.