Göteborgare gripen i Grekland – efterlyst för smuggling i marmorskivor

Uppdaterad
Publicerad

Grekisk polis har gripit en svensk man som varit efterlyst för inblandning i cannabissmugglingen i marmorskivor. Tullkriminalen ser fram mot att få honom överförd till Sverige nu.

– Det var han som saknades efter att de andra dömts, säger Markus Karlsson, biträdande chef för tullkriminalen i Väst.

Den misstänkte mannen kommer från Göteborg och är i 30-årsåldern. Han greps i staden Thessaloniki i fredags, något som tidningen GT var först med att berätta.

– Han har hittats mycket tack vare FAST-teamet, som är den del av NOA som letar efter efterlysta personer, berättar Markus Karlsson för SVT Nyheter Väst.

Underrättelsearbete bakom gripandet

Mannen har varit internationellt efterlyst sedan förra månaden.

Det är huvudsakligen underrättelsearbete som ligger bakom gripandet, precis som det var underrättelsearbete som låg bakom Tullverkets upptäckt av 1 200 kilo cannabisharts i stenskivor som fraktats i containrar från Marocko i våras.

Enligt Markus Karlsson har mannen haft en position högt upp i hierarkin i den löst sammansatta organisation som låg bakom smugglingen.

– Hans roll i den här historien är lite svårdefinierad. Men han är inte mottagare, utan har befunnit sig högre upp i brottsorganisationen än dem som åtalades och dömdes tidigare, säger Markus Karlsson.

– Det var han som saknades efter att de andra dömts, tillägger han.

Om mannen inte motsätter sig utlämning till Sverige kan han vara här på ett par veckor. I annat fall kan det dröja månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.