Den som fick inviga en av bilarna under måndagen var sexåriga Isabelle Johansson Svahn, som ligger på sjukhusets canceravdelning. Foto: Lisa Johansson, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus

Elbilar ska göra det roligare för barn att opereras

Uppdaterad
Publicerad

Det görs närmare 5 000 operationer på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Och för att göra det roligare och mindre obehagligt att opereras har sjukhuset fått två små elbilar.

– Jag fick idén när jag var på ett barnsjukhus i England i våras, säger Kerstin Wållgren, verksamhetsutvecklare på sjukhuset.

För att veta vad barn vill ha kan man fråga dem. Och det var precis det som ett sjukhus i England hade gjort när Kerstin Wållgren var där på besök i våras. Deras undersökning visade att barn gärna skulle köra själv till operationssalen, gärna med en bil. Något som sjukhuset införskaffat.

– Då tänkte jag att det ska vi också ha, säger Kerstin Wållgren, verksamhetsutvecklare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Enligt henne kan det upplevas obehagligt för barn att åka säng till operationssalen. De kan bli illamående av att titta upp i taket och se vuxna som tittar ner på dem.

– Jag hörde av mig till ett bilföretag när jag kom hem och jag blev lovad två små elbilar. Det tog bara tre månader och nu har vi dem här, säger hon.

Isabelle invigde elbilen

Den som fick inviga en av bilarna under måndagen var sexåriga Isabelle Johansson Svahn, som ligger på sjukhusets canceravdelning.

– Fantastiskt att Isabelle vågade köra omkring och parkera trots att det var uppemot 30 personer som som samlats i korridorerna. Det var en väldigt uppsluppen stämning.

På sjukhuset görs 4 850 operationer under ett år. Det handlar om både dagoperationer, där barnet får åka hem samma dag, och operationer av barn som ligger inne på någon av avdelningarna. Till exempel canceravdelningen, hjärtavdelningen och barnmedicin.

– Alla som vill ska få tillgång till bilarna. Men mån

Kerstin Wållgren, verksamhetsutvecklare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Foto: Lisa Johansson, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus

ga barn måste åka säng till operation eftersom de är för sjuka för att kunna sitta upp.

Bilarna är storleksmässigt gjorda för barn mellan tre och sex år.

– Allt som kan lindra det som känns jobbigt för barnen är bra. Jag tror att bilarna kan göra en jättestor skillnad för barnen så att det eländiga kan kopplas till någonting roligt i stället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.