Foto: Terje Pedersen/Hasse Holmberg/TT

Eldningsförbud i flera västsvenska kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Eldningsförbudet breder ut sig. Nu inför även räddningstjänsten i Storgöteborg eldningsförbud i flera kommuner. Det är det varma och soliga vädret som ökar risken för bränder.

Det varma och soliga vädret har välkomnats av många. Men värmen i kombination med regnets frånvaro gör att riskerna för bränder ökar. Därför går nu räddningstjänsten ut med ett eldningsförbud i ytterligare ett antal kommuner i Västsverige.

– Vi har haft väldigt vackert väder och lite nederbörd. Det gör att det blir torrt i terrängen, säger Anders Gärdhagen, stabschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Räddningstjänsten har de senaste veckorna fått rycka ut till en rad gräs- och skogsbränder.

– Ja, vi åker på ett antal bränder varje dag. Men det har inte varit någon allvarligare brand än, som tur är, säger Anders Gärdhagen.

Gäller stora delar av Västsverige

Förbudet gäller kommunerna Göteborg, Mölndal, Kungsbacka, Härryda, Partille och Lerum. Redan i förra veckan gick räddningstjänsten i Södra Älvsborg ut med ett eldningsförbud i fler kommuner. Eldningsförbud gäller just nu i majoriteten av kommunerna i Västergötland och Bohuslän.

Förbudet innebär att all form av eldning utomhus blir förbjuden i kommunerna. Det gäller såväl villatomter som andra områden.

– Det är ett generellt förbud, så det spelar ingen roll om du gör det hemma på tomten eller någon annanstans, säger Anders Gärdhagen.

Bör vara aktsam vid grillning

Dessutom gäller förbudet grillning på marken, och det är därför endast tillåtet att grilla i anpassade grillar och vid särskilt iordningsställda grillplatser. Den som vill använda engångsgrill kan göra det, men då gäller det att inte placera den direkt på marken.

– Man bör använda stället som man får till grillen, och placera den långt ifrån vegetation, till exempel på en bergsyta, säger Anders Gärdhagen.

Förbudet gäller på obestämd tid

Eldningsförbudet gäller tills vidare från och med 22 maj. Den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

– Det är vädrets makter som styr hur länge förbudet gäller. Kommer det en längre tid med nederbörd kan det hända att vi tar bort det, men det räcker inte med en liten skur. Man kan hålla sig uppdaterad på räddningstjänstens eller kommunens hemsida, säger Anders Gärdhagen.

De här kommunerna har eldningsförbud just nu

Visa

Göteborg

Mölndal

Kungsbacka

Partille

Härryda

Lerum

Alingsås

Vårgårda

Trollhättan

Kungälv

Ale

Uddevalla

Mark

Borås

Ulricehamn

Bollebygd

Svenljunga

Tranemo

Lysekil

Munkedal

Lilla Edet

Stenungsund

Tjörn

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer