Oscar Hed, insatsledare vid Räddningstjänsten Storgöteborg. Foto: SVT

Hög risk för gräsbränder i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Många gläds kanske åt vårvärmen. Men det soliga vädret gör också att risken för gräsbränder ökar. Räddningstjänsten i Storgöteborg varnar nu den som har tänkt att elda eller tända grillen i helgen.

Det torra fjolårsgräset och det varma vädret gör att risken för gräsbränder är stor. Enligt SMHI finns det risk för gräsbränder i hela Västra Götaland under de närmaste dagarna. Störst risk är det länge inåt landet.

Räddningstjänsten i Storgöteborg har de senaste veckorna fått rycka ut till en rad gräsbränder. Nu manar man till vaksamhet hos de som vill elda eller grilla.

– Först och främst får man kolla med sin kommun så att det inte råder eldningsförbud för då får man absolut inte elda. Råder det inte eldningsförbud så sker eldningen under eget ansvar. Du som eldar är ansvarig för att det finns möjlighet att släcka och att det går till på ett säkert sätt, säger Oscar Hed, insatsledare vid Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Oscar Hed, insatsledare vid Räddningstjänsten Storgöteborg. Foto: SVT

Den som eldar bör ha tillgång till släckutrustning, i form av vatten eller brandsläckare. Det är också viktigt att vara säker på att elden slocknat innan man lämnar platsen.

Vilket är det vanligaste felet som folk gör?

– Man lämnar för tidigt eller släcker inte ordentligt. Man tycker att det har brunnit ut när det bara är lite grå aska kvar. Men kommer det en vindpust så räcker det med små gnistor för att det ska kunna ta sig i det här torra gräset, säger Oscar Hed.

Så eldar du säkert – Räddningstjänstens tips

  • Du som tänder en eld har ansvar för att den blir släckt
  • Ha alltid uppsikt över elden
  • Undvik att elda när det blåser
  • För att kunna ha elden under kontroll är ett tips att elda i en plåttunna med tilluftsöppning. Det minskar risken för brandspridning och du kan fylla på med brännbart efter hand utan att brasan blir för stor
  • Du måste noga kontrollera att all glöd är släckt innan du lämnar platsen
  • Placera elden långt från byggnader, kraftledningar och brännbar vegetation för att undvika brandspridning
  • Bildäck, plast och andra brandfarliga varor är rent olämpliga att placera i elden inte minst av miljöhänsyn
  • När du eldar trädgårdsavfall blir det mycket rök. Prata gärna med dina grannar innan du tänder på, så att röken inte irriterar dem.

Källa: Räddningstjänsten Storgöteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.