Tänk på att risken för gräsbränder ökar i vårsolen om du ska plocka fram engångsgrillen i helgen. Foto: TT

Så ska du tänka om du eldar i vårsolen

Uppdaterad
Publicerad

När vårsolen gör entré kan det kännas lockande att plocka fram engångsgrillen. Men samtidigt som marken blir torrare ökar risken för gräsbränder. SVT ger dig tips på hur du ska tänka när du eldar.

Torr mark i kombination med blåst ökar risken brandspridning. Gnistor kan lätt fara iväg och fatta eld i naturen.

Henrik Andersson, inre befäl på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund berättar att det varit flera gräsbränder i deras område under veckan.

– Alla de här bränderna har varit av mindre storlek men man märker att det är väldigt torrt i marken, säger han.

Lugnt i östra Skaraborg

I Östra Skaraborg har det däremot varit lugnt under veckan utan några allvarliga larm om gräsbränder.

Under fredagen inkom det däremot två larm om gräsbränder men båda har blivit släckta enligt Roland Johansson, inre befäl på Räddningstjänsten Östra Skaraborg.

”Stor risk just nu”

Anders Gillek, ställföreträdande räddningschef på Räddningstjänsten Norra Älvsborg, berättar att deras område varit förskonat från bränder hittills i år.

– På annandag påsk hade vi ett par, tre stycken men inte efter det. Annars har det varit lugnt i år, peppar peppar. Det är stor risk just nu. Frågar du mig ska man inte elda gräs när det blåser så mycket som det gör i vårt område nu, säger han.

Tips vid eldning

Räddningstjänsten Storgöteborg har delat med sig av flera råd som gäller vid eldning. Om du tänt en eld i naturen ska du släcka den genom att först låta elden brinna ut helt.

Därefter ska du hälla på vatten och röra om så att glöden slocknar. Gräv sedan upp marken under askan så att ingen glöd eller rök finns kvar. Avslutningsvis bör du vattna på resterna av askan som finns kvar.

Kan skilja sig mellan kommunerna

Tänk även på att miljöförvaltningen i din kommun har olika regler kring vad som gäller för eldning av trädgårdsavfall. Vad som gäller kan du hitta på din kommuns hemsida. Bildäck, plast och andra brandfarliga varor är däremot aldrig tillåtet att elda.

Om du ska elda trädgårdsavfall kan det blir mycket rök. Därför kan det vara bra att prata med grannarna innan.

Fler råd till dig som ska elda

  • Det är du som tänder elden som ansvarar för att den släcks
  • Elden ska alltid vara under uppsikt
  • Undvik att elda om det blåser
  • Kolla noga så att all glöd är släckt innan du lämnar platsen
  • Elda långt ifrån byggnader, kraftledningar och brännbar växtlighet för att undvika att branden sprids
  • För att ha elden under kontroll kan du elda i en plåttunna med tilluftsöppning. Det minskar risken för spridning och du kan fylla på med brännbart efter hand utan att brasan blir för stor.

Källa: Räddningstjänsten Storgöteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.