Eldningsförbud råder i alla Västra Götalands kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av mycket torra marker råder nu eldningsförbud i samtliga kommuner i Västra Götaland. Med risk för spridning är det är förbjudet att elda och grilla på områden som ligger nära skogen.

Förbudet gäller all eldning och grillning på områden nära skogen dit elden lätt kan sprida sig. Det är det tillåtet att grilla på fasta grillplatser i skog och mark, på tomten, på innegårdar, på kolonilotter och i parker. Olika typer av friluftskök är också tillåtna, däremot gäller förbudet även engångsgrillar och andra medhavda grillar.

Utökades under fredagen

Till en början rådde inget eldningsförbud i kommunerna i Borås, Svenljunga, Mark, Bollebygd, Ulricehamn och Tranemo. Klockan 13 på fredagen meddelade dock kommunerna att eldningsförbudet nu gäller även i dessa kommuner.

– Vi ser inget regn i sikte på tio dagar, varpå vi gick fram med den här rekommendationen under dagen, säger Pontus Studahl, vakthavande befäl på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Vad har du för medskick till dem som vill grilla en fredagskorv i solen?

– Gör det inte. Se till att i så fall ha en ordentlig grill och gör det inte ute i naturen, säger Pontus Studahl.

krisinsinformation.se eller på kommunens hemsida kan du se hur det ser ut i din kommun just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.