Elefantbordet skänktes till Björåfrihet via en container på en återvinningscentral i Göteborg. Foto: Björkåfrihet

Elefantbord skänktes till secondhand-butik

Publicerad

Ett uppstoppat elefantben omgjort till ett bord hittades i Björkåfrihets container med skänkta föremål.
– Det är oetiskt, man associerar direkt till tjuvjakt, säger Pelle Hällje, pressansvarig på Björkåfrihet.

Det minst sagt annorlunda bordet, som GP var först med att rapportera om, skänktes till Björkåfrihet. Troligen har det, enligt Björkåfrihets pressansvarige, lämnats på återvinningscentralen Högsbo under helgen som gått. Där har secondhand-föreningen stora containrar avsedda för givare att lämna skrymmande föremål i.

Är ni säkra på att bordsbenet är ett äkta elefantben?

– Ja, det är inget snack om saken. Det är hemskt, men det blir väldigt påtagligt när man känner på det. Hår sitter kvar på benet och naglarna är slitna, säger Björkåfrihets pressansvarige Pelle Hällje på Björkåfrihet tidigare Emmaus.

Kommer inte sälja

Elefantbordet kommer nu att lämnas vidare till Naturhistoriska museet.

– Vi kommer inte att sälja det. Det ska lämnas till Naturhistoriska museet som har en vana att ta hand om djurfynd, säger Pelle Hällje.

Tigerfäll och pälsplagg

Det är inte första gången som Björkåfrihet får in djur-föremål. De har även tidigare lämnat in saker till Naturhistoriska museet.

– Tidigare har vi fått in en tigerfäll men det som är vanligare är att det handlar om pälsplagg där pälsen är från en hotad art, säger Pelle Hällje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer