Cybergymnasiet i Göteborg Foto: SVT

Elev ska ha förberett attack mot skola i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

En elev på en gymnasieskola i Göteborg har hämtats in till polisförhör. Enligt uppgifter till GP ska eleven ha förberett en attack mot skolan.

Det är uppgifter till GP som säger att det finns misstankar att eleven ska ha förberett någon typ av attack mot Cybergymnasiet i Göteborg. Polischefen Erik Nord bekräftar att en elev har hämtats in men han nämner inte vad misstanken är.

Till SVT Nyheter Väst säger jourkommissarie Stefan Andersson att det pågår en förundersökning.

– Det stämmer att en person är hämtad till förhör. Förhöret pågår just nu tror jag, och det är riktigt att det är en skola det handlar om. I övrigt vill jag inte kommentera det här, sägen han.

– Det handlar om olaga hot mot grupp, så det är riktat mot andra elever på skolan, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region väst.

Skolans vd: ”Det är otäckt”

Enligt Cybergymnasiets vd Marlene Terkowsky ska hotet ha uttalats under skoltid igår onsdag. Hon vet inte hur många som hört hotet, bara att det kommit till skolledningens kännedom.

– Jag kan bekräfta att det uttalades någon form av hot mot skolan av en av våra elever. Skolledningen uppfattade det såpass allvarligt att de, efter att ha varit i kontakt med mig, valde att göra en polisanmälan. Det är otäckt, säger hon till SVT Nyheter Väst.

– Som saken har utvecklats har också polisen uppfattat ett visst allvar i det som skett.

Marlene Terkowsky vet i nuläget inte om någon elev eller personal valt att stanna hemma på grund av händelsen. Hon säger att det idag inte finns något hot mot skolan.

– Vi kan konstatera att skolan är säker. Skolledningen har agerat väldigt bra och för skolan på ett säkert och förbyggande sätt. Nu ligger saken hos polis och åklagare, säger Marlene Terkowsky som inte vill säga vad hotet ska ha handlat om.

Släppt efter förhör

Strax efter klockan tolv under torsdagen kunde polisen meddela att killen, som är i gymnasieålder, ska ha släppts.

– Han hämtades till förhör under förmiddagen. Han är fri efter till förhör och är överlämnad till vårdnadshavare, det vill säga mamma och pappa. Ärendet kommer att överlämnas till socialtjänsten som samarbetar med polisen och skolan, säger Hans Lippens.

Åklagaren Magnus Natt och Dag vill inte kommentera händelsen i detalj.

– Nej det enda jag kan säga är att personen misstänks för olaga hot men att jag inte gör bedömningen att det fanns skäl att hålla honom kvar efter förhör.

För ett år sedan spärrades samma skola av när en elev hade smällt av vad som först troddes vara en bomb.

LÄS MER: Elev anhållen efter skolexplosion

Skolan ska vara öppen och lektionerna pågår som vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.