Ett bråk mellan elever orsakade stor oro på Kronan under måndagen. Foto: SVT

Elev svimmade efter stryptag

Publicerad

En elev på Kronans skola i Trollhättan ska ha svimmat efter att hans skolkamrat tagit stryptag på honom. Polisen rubricerade händelsen som mordförsök, men under häktningsförhandlingen beslutades att händelsen ska klassas som grov misshandel.

Den misstänkte pojken som är i 15-årsåldern ska nu omhändertas av sociala myndigheter. Åklagaren var besviken efter beslutet i Vänersborgs tingsrätt.

– Jag delar inte rättens bedömning i varken rubriceringsfrågan eller häktningsfrågan. Det har varit ett stryptag vilket är allvarligt och min åsikt är att han hade uppsåt att döda, säger assistentåklagare Rebecca Budell vid åklagarkammaren i Uddevalla.

Tog stryptag

Det var i måndags som två pojkar började bråka i en korridor på Kronans skola i Trollhättan. Eleverna ska snabbt ha särats av lärare som ryckte in men enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst ska den nu misstänkte 15-årige pojken tagit ett stryptag på sin skolkamrat så att denne under en kort stund svimmade av. Pojken fördes med ambulans till sjukhus men ska nu åter vara hemma och uppges, under omständigheter, må bra.

Den misstänkte 15-åringen ska ha erkänt de faktiska omständigheterna men nekar till att ha försökt döda sin skolkamrat. Rätten delade bedömningen att det inte handlade om mordförsök och ansåg inte heller att pojken behövde sitta häktad.

Pojke omhändertas

– Det krävs synnerliga skäl att låsa in en 15-åring och det saknades här, säger den misstänktes advokat Jan Glimstedt, som var nöjd med rättens beslut.

Direkt efter tingsrätten besked beslöt socialtjänsten att den 15-årige pojken skulle omhändertas och placeras på LVU-hem. Något hans advokat var mindre nöjd med och ansåg borde överklagas.

– Detta är en enstaka händelse så jag tycker varken att det räcker till häktning eller ett omhändertagande, säger Jan Glimstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.