Elever fick lunchkuponger istället för skolmat. Bilden är en arkivbild. Foto: TT

Stök i matsalen – då fick eleverna matkuponger för en kvarts miljon

Uppdaterad
Publicerad

När gymnasieelever från Svenljunga åt lunch på en grundskola blev det stökigt i matsalen. Kommunens lösning blev lunchkuponger till gymnasieeleverna vilket hittills kostat kommunen 227 000 kronor.
– Eleverna har rätt till skollunch så vi var tvungna att hitta en lösning, säger Tommy Fock, barn- och utbildningschef i Svenljunga.

Svenljunga kommun har ingen egen gymnasieskola, utan eleverna går vanligtvis i grannkommuner som Borås, Mark eller Tranemo. De gymnasieelever som det här gäller går på introduktionsprogrammet på Lärcentrum i kommunen. Där får elever chansen att läsa upp behörighet för att komma in på nationella program.

Det var tidigare få elever som läste introduktionsprogrammet. Men antalet elever ökade efter att det kommit många nyanlända under 2016 och 2017, enligt Tommy Fock. Och då kom matfrågan i fokus. För på Lärcentrum fanns ingen servering.

Rörig situation

I våras åt gymnasieeleverna på F-9-skolan Mogaskolan. Men det resulterade under våren i en rörig situation i matsalen. En nyhet som P4 Sjuhärad var först att berätta om.

– Om man tar in 100 elever där det redan går 400 elever så blir det rörigare situation. Vi kände att vi inte hade koll på vilka elever som var där och åt. Det här hade inte varit något bekymmer om vi hade någon gymnasieskola. Men nu har vi inte det, säger Tommy Fock.

”Har rätt till skollunch”

Så kommunen sökte en annan lösning. Efter att tittat på olika alternativ landade kommunen att under hösten ge eleverna matkuponger.

– De har hämtat ut en matkupong då de varit i skolan och fått välja några matställen. Vi har varit medvetna om att detta varit en dyrare lösning, men vi har hela tiden jobbat för en annan lösning, säger Tommy Fock.

Hittat ny lösning

Och nu har kommunen till slut hittat den. Kommunen har fått grönt ljus från miljö- och hälsa att använda lokaler vid Lärcentrum. Maten kommer kommunen att köpa från Mogaskolan.

Redan från och med nästa vecka är det tänkt att eleverna ska äta skolmat igen.

– De här ungdomarna äter mycket pizza och kebab. Det är bättre med skolmat. Då blir det mer enligt kostcirkeln. Det är en lösning vi har velat ha hela tiden. Men det har tagit tid att få till det, säger Tommy Fock, barn- och utbildningschef i Svenljunga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer