Foto: Privat

Elever skadades av hemmagjord ”bomb” – skolan varnar

Uppdaterad
Publicerad

Några mellanstadieelever i Stora Höga i Stenungsunds kommun testade att tillverka en hemmagjord ”bomb” enligt instruktioner på Youtube. Men experimentet gick överstyr. Nu varnar skolan eleverna för de farliga lekarna.

Det var fredagen den 10 november, efter skoltid, som barnen genomförde experimentet. Det slutade med att ”bomben” sprängdes och frätande vätska skvätte upp i ansiktet på två av dem. En elev fick en skada på sitt öga och den andra fick frätande ämne på kinden, berättar rektor Helena Zell, rektor på Stora Högaskolan.

– Det gick bra, de klarade sig väl men var väldigt chockade och tagna av händelsen, säger hon.

Två veckor senare har skolan valt att skicka ut ett meddelande där alla föräldrar uppmanas att tala med sina barn om de farliga lekarna – ”konsekvenserna kan bli stora”. Skolan har även varit i kontakt med räddningstjänsten, som ska komma på besök och prata om riskerna med att experimentera med farliga ämnen.

Hemmagjord ”bomb” i gångtunnel

Men kort efter att meddelandet skickades inträffade en ny incident bara cirka sexhundra meter från skolan, med en liknande hemmagjord ”bomb”. Anders Ringblom, bor alldeles i närheten. På fredag eftermiddag hörde han en hög smäll.

– Det jag hörde var ingen vanlig smällare, det var en så grov smäll. Till och med en annan granne som bor längre kom springande, säger han.

Strax innan hade en pappa som gick genom tunneln med sina tvillingar i barnvagn sett sex eller sju ungdomar springa från platsen. Anders Ringblom och grannen hittade sedan en uppfläkt petflaska i gångtunneln. De larmade polisen och ställde sig sedan och vaktade vid gångtunneln.

– Vi ville inte att någon skulle ta i den – för det låg massa vätska kvar, säger Anders Ringblom, och påpekar att många barn går genom tunneln på väg till skolan.

Att ingen skadades nu var tur, menar han.

Polisen dök inte upp

Anders Ringblom och den andra grannen väntade i över en timme på polisen – som inte dök upp. I GP bekräftar polisen att man var upptagen på annat håll och därför inte kunde åka ut till platsen.

Till slut kom räddningstjänsten istället.

– Polisen lovade att komma. Men en timme senare fick vi påringning om att polisen inte kommit dit, och då åkte vi ut, säger Anders Svensson, insatsledare.

Räddningstjänsten städade upp i tunneln och sanerade med vatten – det visade sig att flaskan innehållit kaustiksoda.

”De blev så rädda”

Det finns inga vittnen till händelsen och det är alltså oklart om den har någon koppling till Stora Högaskolan. Rektor Helena Zell är i alla fall säker på vilka som inte ligger bakom: Barnen som skadade sig för två veckor sedan.

– De barnen är det ju inte, och inte deras kompisar – de blev så rädda och skrämda, så det skulle förvåna mig mycket.

Hon tillägger:

– Det oerhört att det händer igen – det är ju jättefarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.