Foto: SVT

Eleverna plöjer för en plats i SM

Uppdaterad
Publicerad

Deras redskap är traktor och växelplog. Och de tävlar på en stubbåker. Vinnaren går vidare till Sverigemästerskapen. På Naturbruksskolan Uddetorp i Skara är skolmästerskapen i plöjning tradition.

– Det är en höjdpunkt på året, säger eleven Rebecka Larsson Guttman.

14 traktorer brummar på fältet när Naturbruksskolan Uddetorp i Skara håller sitt skolmästerskap i plöjning. En tradition med 13, 14 år på nacken.

– Det här vi gör för att stimulera eleverna och öka kunskaperna om plöjning, säger yrkesläraren Gunnar Laurell.

Skara

Eleverna som tävlar går i andra eller tredje året på naturbruksprogrammet. De tävlar i lag om två.

–  De är motiverade och laddade inför tävlingen, säger Gunnar Laurell.

Juryn gillar jämnhet

För att ta hem skolmästerskapet gäller det att plöja på rätt sätt. Det handlar alltså inte bara om att vända upp jord. Vem som vinner avgörs av en jury som består av både lärare och elever. Bland annat tittar juryn på jämnhet, rakhet och att det är rent från växtrester och ogräs.

– Man tittar på vad som är viktigt i praktisk plöjning. Du ska skapa goda förutsättningar för en såbädd, säger Gunnar Laurell.

Hur svårt är det att plöja rätt?

– Ska du kunna alla momenten är det ganska svårt och mycket att träna på.

Finns det inte en risk att eleverna blir stressade av tävlingsmomentet?

– Det finns en risk, men det försöker vi hantera genom att vi har någon träningsdag innan. Sedan försöker vi som går där som domare att hjälpa till och avdramatiserar det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skara

Mer i ämnet