Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att ta studenten kan slå hårt i plånboken. Foto: SVT

Elevernas ilska mot studenten: ”Behöver nästan ta ett extrajobb”

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det dags för tusentals västsvenska studenter att springa ut i vuxenlivet men bland gymnasieelever i Göteborg finns det en oro och på vissa håll frustration över vad kalaset kan kosta.

Inom kort fylls lastbilsflak med glada studenter som sjunger ”för vi har tagit studenten, fy fan vad vi är bra”. Men att ta studenten kan också innebära stora utgifter. Kostnaderna för kostym, klänning, studentmössa, flak, bal och studentmottagning kan slå hårt i plånboken och nu vittnar elever om att det finns en oro inför studenten.

– Om man vill att flera ska bli studiemotiverade, se till att studenten är till för alla, säger Neda Mohamed på Angeredsgymnasiet.

I en rapport som svensk handel presenterade år 2017 framgår det att en genomsnittlig student räknar med att spendera 5300 kronor i samband med studenten. Det handlar bland annat om studentflak, studentmössa, kostym eller klänning.

Hör gymnasieeleverna berätta om sin frustration i klippet ovan.

SVT rapporterade · Är det för dyrt att ta studenten?

12.30
Nu är det snart studenttider, något som slår hårt i kassan för många. Vad tycker du var det mest onödiga man köpte inför studenten? Och har det blivit en klassfråga? Diskutera i vår chatt!
12.57
Snacka om konstruerade I-landsproblem!
Vem tvingar dem?
12.58
Mest onödiga köpet var, nu efter ett par års distans till allt, all öl som slösades bort på flaket... Eftersom det är ett privat firande så handlar det om prioriteringar; idag ligger studiebidraget för gymnasieungdomar på dryga tusenlappen per månad. Om medelstudenten lägger 5300:- räcker det gott och väl att enbart spara hälften av bidraget varje månad för att täcka utgifterna under studenttiden.
13.09
Det är väl i första hand upp till studenterna själva att ordna med studenten och vad för fester som skall hållas. Har svårt att se hur skolan skulle kunna styra utvecklingen och prisnivå. Studentfirare är trots allt 18 år, myndiga och får själva organisera firandet. Kan hålla med om att studenten blivit alldeles för dyr och för stor. Tror att studentfirande från storstädernas rika skolor sätter normen och spiller över mer och mer på fattigare skolor ute i landet. Skulle välkomna om firandet blev mindre och enklare men det måste komma från eleverna själva.
13.12
Nu förstår jag inte riktigt. Vad vill man få sagt med detta reportage? Att vissa varor/tjänster är dyra? Finns det någon som inte redan var medveten om detta? Eller är det journalisternas mening att försöka få kommun/stat att subventionera limousinefärder till de som tar studenten?
Hej Eazy! Det handlar om att belysa en oro som flera studenter har, och i studenttider så blev det relevant att låta ungdomarna komma till tals. Vänligen Shohreh, reporter. 
13.12
Att ta studenten handlar väl om att studera och avsluta studierna med godkända betyg. Fester under och efter studierna deltar man väl i man har råd och/eller lust?
13.13
Det finns många sätt att spara på men en sak som jag använde mycket efteråt på universitetet och även på privata tillställningar var min kostym. Kostym är i princip standardklädsel på många vuxna sociala tillställningar och att jag satsade lite extra och köpte en riktig kostym hade jag glädje av i flera år efter. Om man absolut vill vara med och dricka alkohol så är 2,8% öl mycket billigare och på krogen kan man beställa 2cl drink istället för 4/6cl.
13.14
Nu gick jag på en kommunal skola i en mindre stad men vem behövde inte ta extrajobb som 18åring...? Självklart är det en klassfråga som allt annat men att vaska champange och köpa märkeskläder är ingen mänsklig rättighet. Fokusera mer på betygen och mindre på löshåret.
13.15
Lyxproblem! Inget av det uppräknade är något lagstadgat krav, det är bara att avstå om man känner att det kostar för mycket. Vilket jag visst känner sympati för. Men på den tiden studentexamen verkligen var en examen (numera firar man bara att man gått ut gymnadiet) förekom inte mycket av det nämnda. Min studentexamen kostade inte många slantar, enbart inköp av studentmössa. Och inte fick man studiebidrag heller. Så tagga ner och framför allt, inget öl på lastbilsflaken!
13.18
Men allvarligt, det finns inga krav på att köpa mössa hyra lastbil mm, mm det är bara trams, betyder inte något när du senare skall ut I arbetslivet, ingen bryr sig om vad som hände på studenten när du söker jobb.
Klart Att det är kul, men det betyder ingenting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer