Att ta studenten kan slå hårt i plånboken. Foto: SVT

Elevernas ilska mot studenten: ”Behöver nästan ta ett extrajobb”

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det dags för tusentals västsvenska studenter att springa ut i vuxenlivet men bland gymnasieelever i Göteborg finns det en oro och på vissa håll frustration över vad kalaset kan kosta.

Inom kort fylls lastbilsflak med glada studenter som sjunger ”för vi har tagit studenten, fy fan vad vi är bra”. Men att ta studenten kan också innebära stora utgifter. Kostnaderna för kostym, klänning, studentmössa, flak, bal och studentmottagning kan slå hårt i plånboken och nu vittnar elever om att det finns en oro inför studenten.

– Om man vill att flera ska bli studiemotiverade, se till att studenten är till för alla, säger Neda Mohamed på Angeredsgymnasiet.

I en rapport som svensk handel presenterade år 2017 framgår det att en genomsnittlig student räknar med att spendera 5300 kronor i samband med studenten. Det handlar bland annat om studentflak, studentmössa, kostym eller klänning.

Hör gymnasieeleverna berätta om sin frustration i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.