Ellen 90 år Johansson är både nöjd och trygg med sin hemstjänst. Foto: Privat

Ellen 90 år: ”Att någon kommer till mig gör mig trygg”

Uppdaterad
Publicerad

Allt som oftast rapporteras om skräckscenarier inom äldreomsorgen. Men det finns goda exempel där de äldre känner sig både trygga och nöjda med sin hemstjänst. Ellen Johansson har haft turen att bo i en av de kommuner i länet där hemtjänsten fungerar allra bäst, hade hon däremot bott i Göteborg hade det inte fungerat lika bra.

– Allt funkar jättebra! Det allra viktigaste är att jag får prata bort en stund och att jag får sällskap. Det är ett trevligt avbrott i tillvaron, säger 90-åriga Ellen Johansson om sin hemtjänst i Grästorps kommun.

Hemtjänsten i Grästorp ligger enligt en ny rapport från Socialstyrelsen i topp i länet och också i landet. 98 procent av de äldre uppger att de är nöjda och 91 procent att de känner sig trygga med hemtjänsten. Men siffrorna har inte alltid sett lika bra ut i kommunen. För bara några år sedan hade Grästorp en hemtjänst som befann sig i kaos. 

– För fyra år sedan hade vi en hemtjänst som var raka motsatsen till den vi har i dag, då var vi en av Sveriges sämsta. Det var väldigt turbulent, personal mådde dåligt, brukare och anhöriga var missnöjda, säger Maria Möller som tog över som enhetschef inom hemvården i Grästorp 2014. 

Enhetschef Maria Möller lyckades vända på kaoset inom hemstjänsten i Grästorp. Foto: Privat

Hur lyckades ni vända på den kaotiska situationen? 

– Vi gjorde tvärtom mot hur man vanligtvis gör, vi satte personalen i fokus istället för brukaren. Mår personalen bra avspeglar dig så på de äldre och då mår de bra, säger hon. 

Tuffare situation i Göteborg

En av de kommuner som ligger sämst till i länet är Göteborg, där uppger 80 procent att de är trygga och 80 procent att de är nöjda. Siffror som också under de senaste åren följer en nedåtgående trend och hamnar under snittet i Västra Götaland.

– Vi har en oerhört svår situation med bemanning, det saknas väldigt mycket personal. Det finns få utbildade undersköterskor och få som söker till utbildningarna. Och det är klart att de äldre blir besvikna om de får besked om att hjälpen de trodde de skulle få kommer en annan istället, säger Annelie Snis, sektorchef inom hälso-sjukvård i Göteborg.

Vad ska ni göra för att kunna förbättra situationen?

– Vi försöker locka folk att söka till utbildningarna, vi samordnar när man ska söka till gymnasiet och erbjuder garanterat jobb efter utbildningen. Vi behöver också bli bättre på att kommunicera med de äldre och att bli bättre på att tolka vad de inte är nöjda med, säger Annelie Snis.

För Ellen Johansson i Grästorp, som bara för några månader sedan klarade sig helt själv hemma, har stödet från hemtjänsten gjort att trygghetskänslan i hennes liv har ökat. 

– Att veta att någon kommer till mig ger mig en trygghet. Att jag också kan larma om det händer något, att veta att jag får den hjälp jag behöver för att klara mig här hemma, säger hon. 

”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen”

Undersökningen är nationell och riktar sig till personer 65 år och äldre som bor i ordinärt boende med stöd av hemtjänst eller som bor på särskilt boende.

I artikeln har vi fokuserat på de som bor i ordinärt boende. 

217 867 personer i med äldreomsorg fick möjlighet att delta, 56 procent har svarat på frågorna.

Frågorna de äldre har fått svara på är bland annat hur tryggt eller otryggt det känns att bo hemma med stöd från hemtjänsten, samt hur nöjda eller missnöjda de är sammantaget med den hemtjänsten som de har.

Västra Götaland är totalt 85 % nöjda, 87 % trygga.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.