Hör Elsäkerhetsverket om riskerna med elbilsladdaren Foto: SVT

Elsäkerhetsverket varnar för laddarna till elbilar

Uppdaterad
Publicerad

När elbilar blir allt vanligare ställer det också krav på bilägarna att ha koll på laddningen, för att inte bränder ska uppstå. Det menar Elsäkerhetsverket som nu går ut och varnar för felaktig användning av elbilsladdare.

Elbilar blir allt populärare men det finns mycket att tänka på som elbilsägare ifall man planerar att ladda sin bil i vanligt eluttag. Det kan nämligen i värsta fall uppstå brand vid laddning av elbil i bland annat vägguttag och kablar i väggarna.

– Har man brister i sin elanläggning kan det uppstå brand. Det är ett vanligt vägguttag som inte klarar av höga belastningar, säger Mikael Carlsson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket.

Laddbox rekommenderas

Elsäkerhetsverket varnar nu för att använda vanliga vägguttag och de laddare som ofta följer med elbilen.

– Man ska tänka på att de här laddarna är som en reservdunk som man kan använda i undantagsfall, till exempel när man åker till sommarstugan eller motsvarande. Man ska i stället använda en laddbox som är en trygg investering och som man till och med får bidrag till att installera, säger Mikael Carlsson.

Den rekommenderade laddboxen ska installeras av ett elinstallatörsföretag, som är registrerat hos Elsäkerhetsverket. Det är inget man ska installera själv.

– Samtidigt kan man också göra en översyn av fastighetens elsystem. Elinstallationer åldras väldigt snabbt numera, tillägger Mikael Carlsson.

Om man ändå använder ett vanligt eluttag för tillfällig laddning av elbilen så är rekommendationen att i så fall begränsa laddströmmen till max 8-10 amper för att det inte ska bli en överbelastning. 

Vanligt med brända eluttag

Anders Richert är teknisk direktör på Elsäkerhetsverket och han har själv upplevt med sin egen hybridbil att uttaget har blivit bränt när han laddat bilen i vanliga eluttag. Det kan ses som en första varning.

– Det upplever jag som ganska vanligt bland många som skaffat elbil, men vi har ju ingen statistik på det eftersom man inte har någon skyldighet att rapportera in det, säger han.

En del erfarenheter har också kunnat göras från Norge där elbilsanvändandet är större än i Sverige.

– Det är extremt sällsynt att det tar eld, men det har varit en del fall i Norge där man laddat sina bilar vid sommarstugan utan att tänka på att längre belastning gör att det blir för varmt, säger Anders Richert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.