Olivia och Elvira utsattes för nättrakasserier i en populär app. Foto: Privat

Elvira och Olivia trakasserades i appen Tellonym – vill varna andra

Publicerad

Mellanstadieeleverna Elvira och Olivia utsattes för mobbing och uppmaningar om att begå självmord av anonyma användare på nätet. Nu vill både de och deras mammor varna för en app som växer i popularitet bland unga.

Det handlar om appen Tellonym. I appen kan användare kommunicera med varandra utan att avslöja vilka de är och några som har drabbats av mycket otrevliga kommentarer är Elvira och Olivia från Töreboda, båda tolv år.

– De skrev att jag var tjock och ful och att jag skulle hänga mig, jag fick en klump i magen, säger Elvira.

Olivia fick ett meddelande som var så grovt att hon inte ens vill prata om det. Det var av sexuell karaktär.

– Hon har mått väldigt dåligt av det här, säger hennes mamma Vanja Gustafsson.

Drabbades i två omgångar

Det var i vintras som de båda först laddade ner appen och det var då Olivia drabbades. Både Olivia och Elvira valde att berätta för sina föräldrar om hatet de utsatts för, vilket har uppmärksammats av flera medier, bland andra P4 Skaraborg och GT.

Några av meddelandena Elvira drabbades av. Foto: Privat

Elvira klarade sig först utan elaka kommentarer men valde ändå att radera appen. För två veckor sedan laddade hon ner den igen eftersom ”alla andra” hade den.

Det var då hatet kom.

– Det värsta är att man vet att det är någon man känner som har skrivit. För appen är kopplad till Snapchat och där har jag bara folk som jag vet vilka det är, säger Elvira.

När även Elvira utsattes för trakasserier valde hennes mamma Ulrika Stenberg och Olivias mamma att gå till media.

– Vi vill varna andra föräldrar. Vi förstår att det inte går att stoppa en sådan här app men vi vill uppmana vuxna att hålla kolla på vad deras barn gör.

Skrev på Instagram om händelsen

Elvira valde att skriva ett inlägg på Instagram om vad som hänt. Det inlägget gav positiv respons.

– Det är jättemånga som har hört av sig och stöttat mig så nu känns det bättre. Vår lärare tog upp det här i skolan också, så det känns som att det är många som lyssnar, säger Elvira.

Liknande historier har rapporterats från flera andra platser och i Norge har sju kommuner valt att blockera appen, vilket TV2 har rapporterat om.

SVT Nyheter Väst har kontaktat ansvariga för appen men ännu inte fått något svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer