Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emelie Bäcklund födde barn för andra gången när pandemin varit ett faktum i 2 månader. Idag är dottern Nellie 20 månader. Starta klippet för att höra hur Emelie hade det på BB. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Emelie var höggravid när pandemin slog till: ”Vill inte föda igen i en pandemi”

Uppdaterad
Publicerad

Emelie Bäcklund var höggravid med sitt andra barn när pandemin slog till på allvar i Sverige i mars 2020. Hon följde nyheterna intensivt och med stor oro.

– Var det farligt för mig eller för barnet? Man hade så mycket frågor. Jag var sjukskriven och satt hemma och tittade på allt som Folkhälsomyndigheten sade, men det fanns inga riktiga svar då.

Att allt var nytt och att ingen visste så mycket om viruset bidrog till Emelies oro.

De tuffa restriktionerna på förlossningen gjorde att alla uppmanades ha en stödperson i reserv om partnern skulle ha symptom och inte släppas in.

– Jag var väldigt orolig för att han inte skulle få vara med. Han var också pollenallergiker och det gick ju inte att avgöra om han var snorig för det eller för att han var förkyld. Jag pratade mycket om detta med min barnmorska, säger hon.

Födandet gick bra, och ut kom Nellie, som i dag är knappt två år. Pandemin märktes inte av alls på förlossningen, mer än att de tog tempen på partnern och mamman när de kom in.

”Ingen kom när jag tryckte på klockan”

Men på BB blev det tufft. Sömnbristen efter förlossningen och behovet av att sköta den egna hygienen efter att ha fött gjorde att hon behövde ha någon som kunde hjälpa henne med Nellie. Men den personen fanns inte.

– Jag var nästan lite rädd för vad som hade kunnat hända. Det är ingen rolig tid att tänka tillbaka på. Personalen var oerhört stressad och det tog tid innan de kom när jag tryckte på klockan. Det märktes att de hade en väldig hög arbetsbelastning.

Emelie vill inte kritisera personalen som hon tyckte kämpade på så gott de kunde, men upplevelsen på BB har gjort att hon inte skulle vilja föda barn igen i en pandemi.

Hör mer om Emelies upplevelse i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer