Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med in i Emmigranternas hus en sista gång, där vd Roger Bodin nu packar ihop museet som i över 16 år berättat om svensk in- och utvandring. Foto: SVT / Arkiv

Emigranternas hus i Göteborg stänger

Publicerad

Det invigdes med pompa och ståt 2004, Emigranternas hus i Göteborg som berättar om Sveriges historia kring in- och utvandringar. Nu lägger man ned. Beslutet tas efter att den bidragsberoende verksamheten de två senaste åren har fått se sitt stöd från Göteborgs kommun halverat.

– Inventarier får vi lägga ut på Blocket, säger Roger Bodin, vd för Emigranternas hus.

Emigranternas hus ligger i det gamla tullhuset på Packhuskajen i Göteborg. Huset är en del av Sveriges historia då största delen av runt en miljon svenskar som emigrerade till USA mellan åren 1850 och 1920 passerade genom lokalerna. De visar utställningar kring in- och utvandring.

Nu skall de stänga.

Verksamheten har de senaste åren varit hotad, dels av höjda hyror men även av minskade kommunala bidrag. Hyreshotet har avvärjts men de minskade bidragen kvarstår.

– Vi har haft ett bra bidrag från staden på 1,4 miljoner kronor om året, men nu halverades det bidraget förra året och i år igen – och det klarar inte vi, säger Roger Bodin, vd och verksamhetsledare för Emigranternas hus.

Den 31 mars i år räknar man med att lokalerna är tömda.

I klippet berättar Roger Bodin varför det funnits ett särskilt värde i att ha Emigranternas hus just i det gamla tullhuset, och varför det inte är aktuellt att flytta verksamheten till exempelvis en industrilokal.

”Har inte mer pengar”

Orsaken bakom det halverade bidraget handlar enligt Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande för kulturnämnden, om ett beslut från 2019.

– Då gjorde vi det möjligt för fler föreningar och andra verksamheter att ansöka om bidrag. Det innebär fler som söker och därmed fler som måste dela på pengapotten, säger hon och fortsätter:

– Det är väldigt tråkigt att Emigranternas hus måste stänga, men vi har helt enkelt inte mer pengar att tillskjuta. Om vi skulle ge dem mer i bidrag, skulle någon annan få mindre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer