Se händelsen som ledde fram till att Emma Persson annmälde polisen. Varning för starka bilder i inslaget. Foto: Privat/SVT

Emma, 21, skadades vid polisingripande – ärendet nedlagt

Uppdaterad
Publicerad

När 21-åriga Emma Persson ifrågasatte ett polisingripande blev hon, enligt henne själv, nedbrottad och slagen i ansiktet av polisen. Den uppmärksammade videon har cirkulerat i sociala medier i några dagar. Händelsen anmäldes men har nu lagts ner av särskilda åklagarkammaren.

Kvällen den 10 juli åkte Emma och hennes kompisar i två bilar från Säffle, där hon är hemmahörande, till Åmål. Väl där ska de ha parkerat sina bilar längs hamnen och stått och spelat musik.

Kort därefter ska en polispatrull ha anlänt till platsen och en diskussion uppstått.

När polisen grep en av hennes vänner ifrågasatte Emma ingripandet flera gånger, och uppger då att hon blev nedbrottad och slagen i ansiktet.

– Det här inte okay. Jag backade de gångerna de sa till mig, säger Emma Persson till SVT Nyheter Väst.

”Väldigt olyckligt”

Rickard Fremark, chef för lokalpolisområde Östra Fyrbodal, menar att det finns en risk för skador då polisen har rätt att använda visst våld i sin tjänsteutövning.

– Det är givetvis inte till gagn för polisens förtroende, men det får inte heller bli någon folkdomstol som dömer ut händelsen baserat på ett antal filmbilder, säger han.

Anmälde poliserna – men ärendet lades ned

Emma Persson fick skador i ansiktet och en hjärnskakning i samband med händelsen, vilket ledde henne till att göra en polisanmälan. Men händelsen lades ned av särskilda åklagarkammaren, som hanterar misstankar om brott av poliser.

SVT Nyheter Väst har tagit del av det brev där åklagaren meddelar att det inte kommer att inledas någon förundersökning:

”I något läge gick du så nära en polis att han tog tag i dig och slet dig till sig för att ha kontroll över vad du gjorde. Att du i samband härmed skadade dig i ansiktet omfattas knappast av polismannens uppsåt, dvs hans avsikt var aldrig att du skulle slå dig i ansiktet, i vart fall går det inte att bevisa,” står det i beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.