Till vänster: Övervakningsbild på maskerad man med reflexväst och automatvapen, på väg in på krogen. Till höger: Bild från rättssalen. Foto: Polisens förundersökning/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

En av de dömda efter Vår krog & bar släppt

Publicerad

En 22-åring som dömdes för medhjälp till mord och mordförsök i den stora Vår krog & bar-rättegången har släppts. – Det var på tiden, säger hans advokat.

Det var GP som först berättade att 22-åringen är släppt.

Mannen misstänks tillsammans med en annan ha anlagt två bilbränder vid Lillhagen. Enligt åklagarna skulle det ha varit en avledningsmanöver inför att kamraterna skulle gå in och skjuta på Vår krog & bar.

Tingsrätten dömde 22-åringen till 14 års fängelse för medhjälp till mord och mordförsök. Hovrättens domar kommer på torsdag men idag släpptes alltså 22-åringen.

– Äntligen. Det här visar att hovrätten gör en korrekt bevisvärdering och inte bara dömer alla över en kam som tingsrätten gjorde, säger mannens advokat, Kalle Ahlqvist.

”Inga bevis”

Enligt Ahlqvist fanns det aldrig några bevis för att 22-åringen skulle ha anlagt bränderna, än mindre att han på något sätt bidrog till morden på Vår krog & bar.

– Det är naturligtvis fullkomligt orimligt att döma någon till 14 års fängelse för två bilbränder som det inte ens har gått att bevisa att de varit anlagda, säger advokaten.

Mannen har suttit häktad sedan januari i år, snart ett år alltså. Om han frikänns helt har han möjlighet att söka skadestånd för tiden han i så fall suttit felaktigt häktad.

– Jag pratade med min klient som blev alldeles chockad när han fick beskedet. Han har suttit på åtta kvadratmeter med hårda restriktioner i nästan ett år, det är omtumlande men otroligt glädjande för honom att nu släppas fri.

Ger vissa signaler enligt advokaten

Kalle Ahlqvist menar att frisläppandet sänder signaler om hela målet, där åtta personer dömdes i tingsrätten.

– Det anmärkningsvärda är att fem personer dömdes för mord trots att det bara var fyra personer på mordplatsen och trots att man inte vet vem som gjorde vad. Jag tror att vi kommer att se annorlunda domar i hovrätten, säger Kalle Ahlqvist.

SVT Nyheter Väst har talat med åklagaren Johan Udén. Han avböjer att kommentera dagens frisläppande.

– Vi uttalar oss när domen har offentliggjorts på torsdag, inte innan dess, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet