Jimmie Cato fikar med Issa Youssef. Foto: SVT

En fika = ett jobb?

Uppdaterad
Publicerad

En kopp kaffe, en nyanländ flykting och en företagare. Det är kombination som Trollhättan hoppas ska få in nyanlända på arbetsmarknaden.

I Syrien arbetade Issa Youssef som maskiningenjör men i Sverige har han ännu inte fått jobb.

I projektet ”DoubleCup” matchades han via samarbete mellan arbetsförmedlingen, kommunen och företagare ihop med Jimmie Cato, vd på Mape Sweden AB.

– En av finesserna med hela upplägget är att det är så enkelt, för att kunna attrahera företag är det viktigt att det inte finns något krav på fortsättning. Vi litar på att mötet mellan individer kan leda till spännande saker, inte alltid, men ibland och förhoppningsvis ofta, säger Dick Eriksson, näringslivschef på Trollhättans stad.

”DoubleCup” betyder alltså att en ny eller blivande medborgare möter en företagare över en kopp kaffe. Målet är att genomföra ett 100-tal möten under våren.

Att det ska komma ett jobberbjudande efter mötet är inget man räknar med men i Issa Youssefs fall ledde det till en praktikplats tack vare Jimmie Catos nätverk. En fot in på arbetsmarknaden efter ett och ett halvt år i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.