Foto: SVT

En häxskola startar nu på Göteborgs Universitet

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av augusti introducerar Valands konsthögskola kursen Häxskolan. Den har väckt större medial uppmärksamhet än vad de hade räknade med.

– Det är egentligen inget konstigt som ingår i kursen men det är väl namnet som har väckt uppmärksamhet, säger Sofia Gräsberg, enhetschef för litterär gestaltning på akademin Valand.

Häxskolan beskrivs som en närmre titt ”på litterära texter som intresserar sig för att skriva om tabu, vansinne och identitetsskapande hos den unga kvinnan”.

– Den riktar sig till personer som är i början av sitt skrivande och intresserade av att prata om häxan som motståndsperson. Häxan symboliserar en ambivalent figur som både har mycket makt men också häcklas och jagas, säger Sofia Gräsberg.

Kursen Häxskolan eller Hekseskolen hölls första gången våren 2015 i Köpenhamn. Enligt Sofia Gräsberg så blev kursen väldigt populär där och nu ska den testas för första gången i Sverige.

Hon berättar att kursen har fått mycket positiv uppmärksamhet men att den också har blivit hånad av vissa.

– Nazister har uppmärksammat och häcklat den här kursen. Man kan säga att lärarna som håller i kursen har blivit utsatta för en häxjakt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer