Två killar i samma ålder som använt samma drog, men deras liv ser helt olika ut. Foto: SVT

”En jävla massa ångest och ännu mer droger”

Publicerad

Cannabis är en drog som av många inte anses vara lika farlig som andra droger. Men att använda cannabis kan vara inkörsporten till ett tungt drogmissbruk som kan få ödesdigra konsekvenser. SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med två killar som har två helt olika livserfarenheter av drogen.

Två killar, Mikael och Anders, båda i 30-årsåldern. Anders röker cannabis för att slappna av och bli mer kreativ. Mikael började röka cannabis redan i mellanstadiet och är sedan dess fast i ett missbruk som blivit allt tyngre genom åren. Då i mellanstadiet när allt började tänkte Mikael inte alls på riskerna med att använda cannabis.

– Alla verkade må bra av det, man slapp tänka på massa skit. Hela gänget rökte cannabis, men tog även andra droger. Jag tänkte absolut inget om risker, säger han.

– Jag mådde bra av cannabisen och kände mig lugn.  

”En jävla massa ångest”

Idag femton år senare är det tydligt vilka konsekvenser drogerna har fått för Mikaels liv och all ångest som det skapat.

– Drogerna har påverkat hela mitt liv och alla mina relationer. Många besvikelser och lögner. Konsekvenserna är många, inget jobb, ingen gymnasiekompetens, ovän med människor man bryr sig om, inget körkort, in och ut på kåken samt olika behandlingshem. En jävla massa ångest och ännu mer droger, säger Mikael.

Men det finns också dem som använder cannabis i perioder och som själva säger att de inte är rädda för att hamna i ett missbruk. Som Anders som berättar hur han ser på att röka cannabis. 

– Oron över att fastna eller att bli beroende känns ganska långt borta om man jämför med andra typer av rusmedel.  För mig är det ett sätt att kunna slappna av, samla kraft och hitta nya tankesätt, säger Anders.

Till skillnad från Mikaels drogmissbruk har Anders skapat en strategi för när han kan använda droger eller inte.

– Det beror på hur vardagen ser ut för tillfället, om man är ute och reser, jobbar fem dagar i veckan eller precis gett sig in i ett projekt som kräver mycket fokus, då går det inte att röka varje dag, i andra perioder kan det vara en fördel, säger han. 

Legalisering i Sverige

Så sent som i förra veckan legaliserades cannabis i Kanada. Mikael tror att det även kommer att hända i Sverige framöver. Anders är för en legalisering. 

– Jag är absolut för en legalisering av cannabis i Sverige. Det finns så många fördelar med en legalisering, kontra hur det ser ut idag. Både vad det gäller medicinskt syfte och för att kunna kontrollera det på ett bättre sätt, säger Anders.

Mikael som kämpat mot drogerna sedan mellanstadiet har ännu inte lyckats bli drogfri, men hoppas på ett liv och en framtid utan droger. 

– Jag tror att jag ska klara det, man får aldrig ge upp. Jag mår rätt bra idag, men är inte drogfri, säger han. 

Fotnot: Mikael och Anders heter egentligen något annat

Hjälp med drogmissbruk

Visa

Har du fastnat i ett drogmisbruk eller har frågor om droganvändning kan du vända dig hit:

Mini Maria, kontaktuppgifter till respektive område på Mini Marias hemsida: mimimaria.se

Anonyma narkomaner: 0771-13 80 00

Nationella hjälplinjen: 0771-22 00 60

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer