Enhetschef Ulf Sammels: ”Både vuxna och unga har blivit mer liberala gentemot cannabis” Foto: TT/Privat

Användningen av cannabis ökar – allt fler söker hjälp på Mini Maria

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av cannabis ökar både bland unga och vuxna i Sverige.
– Vi möter ungdomar som har stora problem, säger Ulf Sammels på Mini Maria i Göteborg

Enligt en ny studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har cannabisanvändningen ökat bland hela befolkningen från 2,5 procent 2013 till 3,6 procent 2017, vilket är den högsta siffran som hittills noterats i Sverige.

Bland unga kvinnor i åldersgruppen 17 till 29 år ökade användningen av cannabis från 5,2 procent 2013 till 9,3 procent 2017, bland unga män ökade användningen från 11,4 till 12,3 procent.

Även på Mini Maria i Göteborg, som arbetar med att motverka alkohol- och drogmissbruk bland unga i åldrarna 13 till 21 år, har man märkt av en ökning.

Under 2017 är det 30 procent fler än tidigare år som sökt sig dit för att få hjälp med sitt drogmissbruk. Även om inte alla som söker sig dit använder just cannabis så är den drogen en av de vanligaste drogerna som används.

– Både ungdomar och vuxna har blivit mer liberala när det gäller cannabis, viktigt att veta är att cannabis kan vara vägen in i ett tyngre drogmissbruk, säger Ulf Sammels, enhetschefen på Mini Maria i Göteborg. 

Utbildningar om droger

På Mini Maria är det inte bara ungdomarna som kan få hjälp, utan även föräldrar. Flera gånger om året hålls det utbildningar och informationsmöten för föräldrar som antingen har barn som fastnat i ett drogberoende eller som vill lära sig mer.

Att nå ut till just föräldrar har visat på gott resultat. Aldrig tidigare har så många föräldrar sökt sig till Mini Marias informationsmöten som nu.

– Vi har märkt att fler föräldrar vars barn ännu inte testat cannabis eller andra droger söker sig till oss. Man vill veta hur man kan upptäcka att ens barn använder cannabis och hur man då ska agera, säger Ulf Sammels. 

Hur ska man agera som förälder om man upptäcker att ens barn har använt cannabis? 

– Det är viktigt att behålla lugnet och inte döma. Det är inte ovanligt att föräldrar går över gränsen, men en hård reaktion kan leda till att problemet istället eskalerar, säger han.

Emot legalisering

Så sent som förra veckan legaliserades cannabis i Kanada. Argument där är bland annat att det kommer att leda till att man slår undan benen på den illegala marknaden och minskar ungdomarnas tillgång till cannabis. 

– Vi aktar oss för att springa runt med pekpinnar, däremot så möter vi ungdomar som har stora problem med relationer, skolan och mår väldigt dåligt, så helt klart är vi starkt emot en legalisering av cannabis, säger Ulf Sammels, enhetschefen på Mini Maria i Göteborg

Mini Maria och cannabisanvändning

Visa
  • Mini Maria drivs av Göteborgs stad i samarbete med Västra Götalands regionen. 
  • Det kliniska arbetet utförs av socialtjänst och sjukvård. 
  • Mottagningar i Göteborg finn i Väster, på Hisingen, i Gamlestaden och i Centrum, och även på flera andra platser i landet.
  • Vill ni komma i kontakt med Mini Maria kan ni hitta mer information på deras hemsida minimaria.se.

Källa: Mini Maria/CAN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer