Foto: SVT

En resa genom modehistorien

Uppdaterad
Publicerad

Fest, glamour, färg och frasande siden. På textilmuseet i Borås öppnar utställningen Fashion Stories.

Det är full aktivitet på Textilmuseet i Borås. Under helgen är det inte mindre än två premiärer.

Det är två årsedan en textilfabrik i Rana PLaza i Bangladesh kollapsade och över 1100 människor miste livet. Samma datum som händelsen inträffade har ”Den stora vävoperan” världspremiär på Textilmuseet i Borås.

– Det är spännande att vara med och berätta historier som inte brukar berättas på en operascen, säger regissören Helena Röhr.

I Den stora vävoperan får vi följa två olika kvinnors livsöden och deras passion för textil och hantverk. Förhoppningen är att pubilken ska tänka till.

– Jag tror vi vill öka förståelsen för vad textil är och vad det kommer ifrån, säger Anna Forsebo som spelar Shapla.

Lokalen i Textilmuseet är enkel, symaskinen går för fullt och musiken spelas på stränginstrument och ljud från vävstolar. Att premiären skulle vara just här  var självklart.

– Ja, helt självklart. Var skulle vi annars vara är i den stora textilstaden? frågar en Lisa Hansson som skrivit librettot.

Glitter och glamour

Bara en trappa upp från operascenen möts vi av galaklänningar, brudkreationer och galna scenkläder. Här grejar Lars Wallin, en av Sveriges främst modeskapare, med sin utställning Fashion stories som öppnar på lördag.

– Jag har plockat ut några av mina favoriter och självklart de som krävt mest arbete, säger Lars Wallin.

I Borås finns nu omkring 120 klänningar från Lars Wallins drygt 20-åriga karriär som modeskapare. Klänningar som Petra Mede, Carola och Jill Johnson burit är bara några av de man nu kan se på Textilmuseet.

Utställningen är indelad i fyra olika delar – couture, brud, artist och så hantverket bakom plaggen som skisser och planering. Lars Wallin har i alla sin montrar blandat gamla och nya plagg och vill på så sätt belysa hantverket och det han kallar slow fashion, alltså en tidlös design som ska hålla länge.

– Först vill jag bara att man ska drömma sig bort lite, men sedan hoppas jag man som besökare också tänker till lite, säger han till SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.