Polisen har spärrat av platsen vid explosionen. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

En skadad vid explosion i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

En person som jobbar för Migrationsverkets har fått allvarliga skador efter en explosion i en container utanför ett flyktingboende i Göteborg. Enligt den skadade mannens egna vittnesuppgift ska explosionen skett i samband med att han slängde sopor.

Explosionen inträffade i närheten av ett boende för nyanlända i en hotellbyggnad på Axel Adlers gata vid Järnbrott i Västra Frölunda. Larmet kom till SOS vid 14.24 på torsdagen.

– En man har förts till Sahlgrenska sjukhuset med allvarliga skador i båda benen, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Se även: Johnny berättar – använde livrem för att stoppa blodflödet

Platsen var vid 18-tiden fortsatt avspärrad eftersom man i nuläget inte vet om det finns risk för ytterligare explosioner.

– Vi är på plats med tekniker och de kommer ta tid på sig eftersom att vi inte vet vad som exploderat. Vi går fram millimeter för millimeter.

Nationella bombskyddets tekniker är på plats för att undersöka platsen. En förundersökning om misstänkt allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

– Polisen har beslutat att utrymma boendet och genomsöker det nu efter misstänkta föremål, säger Helena Cho Györki, presskommunikatör vid Migrationsverket.

Vårdas med allvarliga skador

Migrationsverket bekräftar för SVT att den skadade är en av dem som jobbat på boendet.

– Det är en person som är anlitad av oss, säger Helena Cho Györki, presskommunikatör vid Migrationsverket.

Sahlgrenska sjukhuset kunde vid 16-tiden inte säga mer än att en man vårdas för allvarliga skador efter explosionen. Hans skador ska vara allvarliga men läget beskrevs som stabilt.

Containern står vid sidan av en hotellbyggnad. Foto: SVT

Försökte stoppa blödning med skärp

En person som jobbar i närheten passerade platsen på väg till jobbet strax efter att explosionen inträffat.

– Jag hörde själv inte smällen, men min kollega hörde den och tyckte att det lät som en bomb. Men inga fönster eller liknande har smällt, säger han till SVT Nyheter Väst.

Han uppger att många personer befann sig på platsen och sprang fram och tillbaka.

– Jag stannade och gick ur bilen och såg att det låg en kille på backen. Den ena foten såg helt krossad ut, och på det andra benet vet jag inte om hela foten saknades eller om skon var borta bara. Flera personer försökte stoppa blödningen med hjälp av skärp.

Boende utrymt

Ett temporärt boende för nyanlända som ligger i närheten av containern har utrymts efter explosionen. Bussar skickades till platsen för att kunna husera de boende till en början.

– Det gör vi för att kunna garantera deras säkerhet under utredningstiden, säger Christer Fuxborg.

De 60-70 personer som bodde i det temporära flyktingboendet har sedan flyttats till annat boende i göteborgstrakten.

– Vi har extra personal som tar hand om de boende och extra väktare som en säkerhetsåtgärd under natten, säger Helena Cho Györki, presskommunikatör vid Migrationsverket.

Migrationsverket uppger att det är polisens bedömning av hotbilden som gjort att de nu flyttat de boende.

Har det funnits hot mot boendet innan?

– Inte vad jag vet, säger Helena Cho Györki.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet