Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Björn Rönnerstrand vid SOM-institutet berätta om varför ett lågt valdeltagande kan vara problematiskt. Foto: SVT

Lågt valdeltagande på flera håll i Göteborg: ”Problem för demokratin”

Publicerad
Val 2022Valresultat

Valdeltagandet blev lågt i delar av Göteborg. I flera valdistrikt i Angered, Bergsjön och Biskopsgården var det bara runt hälften av de röstberättigade som gick och röstade, enligt preliminära siffror. 

– Göteborg är en politiskt mycket ojämlik stad, säger Björn Rönnerstrand vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Preliminära siffror visar ett valdeltagande på under 60 procent i fler än trettio valdistrikt i Göteborg. De flesta av dessa ligger i Angered, men några även i Bergsjön och Biskopsgården. I flera av distrikten var det endast omkring hälften av de röstberättigade som röstade. Siffran för hela kommunen var 80,6 procent.

– Det är förväntade siffror. Valdeltagande är en spegel av de socioekonomiska förutsättningarna i området. Det är fler arbetslösa, lägre inkomster och fler personer födda utrikes, säger Björn Rönnerstrand. 

”Stort problem för demokratin”

Det är ännu inte möjligt att säkert jämföra valdeltagandet i enskilda valdistrikt med valet 2018 eftersom valdistrikten ritats om. Dessutom är de nu redovisade siffrorna fortfarande preliminära och kan stiga. Men redan nu står det klart att det råder kraftiga skillnader i valdeltagandet mellan olika delar av Göteborg.

– Det är ett stort problem för demokratin. Det blir i lägre grad så att folkviljan förverkligas, säger Björn Rönnerstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet