Flera organisationer vittnar om ett ökat intresse för miljö- och klimatfrågor. Andreas Drufva är marknadschef på Naturskyddsföreningen och Julia Lönnqvist engagerad i PUSH Göteborg. Foto: SVT/Naturskyddsföreningen/Privat

Engagemanget i miljö- och klimatfrågor ökar

Uppdaterad
Publicerad

Flera miljö- och klimatorganisationer i Västsverige vittnar om att intresset för deras frågor ökar. – Det är som en boom, säger Julia Lönnqvist från PUSH Göteborg.

Klimatsamling, PUSH, Fältbiologerna och Naturskyddsföreningen hör till de organisationer och nätverk som upplevt ett ökat intresse för miljö- och klimatfrågor under året som gått. Julia Lönnqvist är aktiv i PUSH Göteborg, som engagerar unga i kampen för ett hållbart samhälle.

– Skogsbränderna i somras gjorde att folk kände att frågan kom närmare, och när media skriver om Greta Thunberg sprids det även till dem som inte är aktivister, säger hon.

3000 nya medlemmar

Även Naturskyddsföreningen har känt av det ökade intresset. Enligt preliminära siffror har föreningen fått 3 000 nya medlemmar i Sverige under 2018. Året innan förändrades siffrorna inte alls.

– Lite cyniskt kan man säga att när det går dåligt för naturen går det bra för Naturskyddsföreningen, säger marknadschef Andreas Drufva.

Inför julen har fler än vanligt även valt att skänka pengar till organisationens arbete. Årets julkampanj drog in dubbelt så mycket pengar som förra årets.

Polarisering en utmaning

Liksom Julia Lönnqvist tror Andreas Drufva att sommarens bränder, Greta Thunbergs skolstrejk och ett ökat utrymme i media har fått en större allmänhet att börja bry sig om klimat- och miljöfrågor. Han tror att engagemanget kommer att hålla i sig, men att det är svårt att nå ut till alla.

– Ett mer polariserat samhälle är en utmaning när det gäller klimatfrågan. Risken är att det uppfattas som att det bara är eliten som bryr sig om det här, säger han.

För barnens skull

Elinor Askmar arbetar med omställningsfrågor via Studiefrämjandet. Bränderna i somras kändes i magen, berättar hon.

– Det kom nära. Tidigare har jag varit orolig för att klimatförändringarna ska drabba människor i andra delar av världen, men nu blev det tydligt att de även påverkar oss här.

En tvåårig dotter ger Elinor Askmar extra motivation att engagera sig i klimatfrågan. Hon tror att Greta Thunbergs engagemang varit en ögonöppnare för många.

– Jag tror att många vuxna känner att det är något som är väldigt fel när ett barn behöver säga ifrån på det sättet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.