Köerna till flera passexpeditioner ringlar långa Foto: SVT

Enorma köer till passexpeditionen

Uppdaterad
Publicerad

Under valborgsmässoafton har alla tre stora polisstationer i Fyrbodal-området haft hårt tryck med långa köer av människor.

– Folk är oroliga att de inte ska hinna få sina pass i tid. Man behöver inte vara orolig, åker man på semester framåt juli eller augusti, så kommer det finnas tid för tidsbokning i Göteborg, säger Margareta Ivarsson, chef för Stöd och Service på Polisen Södra Fyrbodal.

Köerna till passexpeditionerna i Västsverige är under valborgsmässoafton enorma. Vid polisstationen i Stenungsund ringlar kön lång under måndagen.

– Det är ett otroligt tryck i dag, i hela Fyrbodal är det långa köer. I dag har vi öppnat vid tolv på dagen och det har stått personer och köat sedan klockan åtta i förmiddags, säger Margareta Ivarsson, chef för Stöd och Service på Polisen Södra Fyrbodal.

Hon berättar att det förhoppningsvis kommer att lugna ner sig om en inte allt för lång framtid.

– När det är sådana här klämdagar och folk är lediga så passar de på att få det här gjort. Folk är oroliga att de inte ska hinna få sina pass i tid. Man behöver inte vara orolig, åker man på semester framåt juli eller augusti, så kommer det finnas tid för tidsbokning i Göteborg, säger hon.

Passexpeditioner har fått stänga

Sedan början av april har SVT rapporterat om kökaoset som uppstått efter att det har införts tidsbokning för att ansöka om pass, i stället för drop-in hos polisen i Storgöteborg.

Omställningen till det hela har inneburit ett hårt tryck på flera passexpeditioner runtom i Västsverige – bland annat Stenungsund, Uddevalla, Trollhättan och Strömstad.

– Vi vänder ut och in på oss för att få ut så mycket tider som möjligt. Eftersom allmänheten blir lidande är det extra tråkigt, har Jonas Bertram, regionalt införandeansvarig för tidsbokningen, tidigare berättat för SVT Väst.

Flera passexpeditioner har också fått stänga för att kunna hantera passansökningar.

När tror du att det kommer att lugna ner sig?

– Oj, jag vet inte. Men snart, jag tror det kommer att fasa ut snart, säger Margareta Ivarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.