Gymkedjan har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen. Foto: SVT

Ensamkommande fick inte köpa gymkort

Publicerad

Ensamkommande flyktingbarn nekas träna på STC:s gym i Uddevalla. Nu har gymkedjan anmälts till DO.

Det är Bohuslänningen som skriver om ilskan som uppstått på Bokenäs gård, ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Uddevalla. Flera av de som bor på hemmet har tidigare tränat på gymkedjan STC, något som det plötsligt sattes stopp för den 1 april i år.

”Brukar betala årskort”

– Vi brukar ha årskort som vi betalar för killarna men plötsligt fick vi inte göra det längre, säger Bechir Larbi som är samordnare och operativ chef på Bokenäs gård.

Argumentet från gymkedjan var att de asylsökande inte har de fyra sista siffrorna i sitt personnummer och att det gjorde att de inte längre fick köpa kort på gymmet.

– Om någon inte skött sig så borde de bara ringt till oss. Men jag tror inte alls på kollektiv bestraffning som jag anser att det här är, säger Bechir Larbi.

Anmält till DO

Nu har han anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen som ännu inte hunnit utreda ärendet.

– Jag tycker att det är indirekt diskriminering, och det tänker jag gå till botten med, säger Bechir Larbi .

Även när han vände sig till en annan gymkedja i stan så fick han ett negativt bemötande, men där lyckades han tillslut övertala dem om att de boende skulle få träna på gymmet.

– Om vi accepterar en sådan här sak vad händer härnäst? säger han.

”Inget konstigt med det”

För vice vd:n för gymkedjan STC Antoni Kutics är det inget konstigt med att de ensamkommande killarna inte längre är välkomna till gymmet. Han tycker snarare att det var fel att låta dem träna från början.

– Identifikationshandling är det som gäller. Av någon anledning har de här personerna fått träna utan det, men fel kan ju alla göra, säger Antoni Kutics.

Han anser att det är upp till Migrationsverket att ge de asylsökande en giltigt identitetshandling. Tills dess är han inte intresserad av att göra något lokalt undantag.

– Just nu har vi våra regler och vi vill följa dem, säger Antoni Kutics.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer