Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Weber och Emilia Lind håller lite koll på Tidaholm från sina A-traktorer. Hör mer om deras uppdrag i klippet. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Maja och Emilia ska larma om buset – anlitas att hålla koll

Uppdaterad
Publicerad

Tidaholms kommun har anlitat EPA-ungdomar som ett led i att hålla det lugnt på stan. A-traktorförarna ska rapportera till kommunen eller polisen om de ser skadegörelse och annat.

– Vi ska hålla lite koll när vi ute och åker och anmäla skadegörelse och så'nt, säger Maja Weber.

I videon ovan åker vi med några av ungdomarna som ska hålla koll på sta'n åt kommunen.

I november gick Tidaholms centrum från stökigt till lugnt när några omhändertogs. Kommunen har nu skrivit kontrakt med första gruppen EPA-ungdomar som kan larma om oegentligheter på sta'n.

– Jag tycker det här är en jättebra sak att man kan ta hjälp av oss som är ute och åker mycket, säger Emilia Lind.

Får presentkort på bensin

Ungdomarna får presentkort på traktens bensinstationer i ersättning. Det kan de använda till bränsle eller fika. En del är kritiska och menar att folk kan tro att ungdomarna spanar på polisens uppdrag. Men både projektledaren och ungdomarna framhåller att de bara ska göra det som alla borde göra.

– De är medborgare och har medborgares ögon och gör som medborgare ska göra – att ser man något brottsligt så ska man rapportera till polisen, säger projektledaren Linnea Bengtsson på Tidaholms kommun.

Anna-Lena Mann, kommunpolis, understryker att de inte är anlitade av polisen.

– De är inte spanare för oss utan har bara lovat att rapportera om de ser något som hänt. Precis som alla ska göra, säger Anna-Lena Mann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.