Erik Nord Foto: TT/SVT

Polischefen: ”Det blir bara enklare för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Att förvaltningsrätten ändrade polisens beslut om nazistdemonstration ska inte ses som ett nederlag, enligt polischefen Erik Nord. Tvärtom ses ändringen som en fördel.

– Det blir till och med enklare för oss, säger polischefen Erik Nord.

Många blev upprörda när tillståndsenheten vid polisen i Göteborg bedömde att nazistiska NMR kunde demonstrera från Bokmässan till Gustav Adolfs torg.

Polisens bedömning överklagades till förvaltningsrätten av bland andra Bokmässan, judiska församlingen och NMR själva. Förvaltningsrätten gjorde en helt annan bedömning än polisen och beslutade att demonstrationen inte kunde gå i närheten av Bokmässan, och heller inte passera Gamla Ullevi.

LÄS MER: Här ska nazisterna demonstrera – efter nytt beslut

– Vi får planera om, men det blir inte mer komplicerat för att det slutar tidigare. Det blir bara enklare för oss, säger Erik Nord.

LÄS MER: Nazistdemonstrationens färdväg ändras

Hur kommer det sig att ni hade så olika bedömningar?

– Det är svårt att säga. Vi behöver läsa igenom det ordentligt för att se vad de baserade sina bedömningar på, men det är ingen besvikelse att de gjorde en annan bedömning. De är överordnade oss och då rättar vi oss efter deras beslut, säger Erik Nord.

Är ni oroliga för att NMR skulle kunna gå den första färdvägen ändå?

– Så kan det vara. Vi måste förebereda oss för att det sker saker utöver det som är bestämt. Vi räknar med att det kommer att ske demonstrationer utan tillstånd i anslutning till det här, så vi kommer att ha marginaler.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med Nordiska motståndsrörelsen som inte vill kommentera beslutet. Till TT säger dock deras presstalesman Pär Öberg att de kommer trotsa förvaltningsrättens beslut.

– Vi kommer inte att acceptera beslutet. Man kan tänka sig att vi kommer att trotsa beslutet, säger Pär Öberg, presstalesman för Nordiska motståndsrörelsen.

LÄS MER: Polischefen: Politikerna är faktaresistenta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.