Erik Nord, polischef i Storgöteborg, förbereder just nu ett beslut om särskild händelse efter den senaste tidens skottlossningar. Foto: SVT

Eskalerande våldsspiral oroar polischef Erik Nord

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens skottlossningar och bilbränder i Göteborg tros vara en del av en pågående konflikt mellan två kriminella nätverk. Polisen har nu inlett en så kallad ”särskild händelse”, som innebär att mycket stora resurser kan sättas in.

– Vi måste snabbt kyla ner den här konflikten, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Redan efter torsdagens skjutning informerade Erik Nord kommunstyrelsens ordförande Axel Josefsson och stadsdirektören Eva Hessman om utvecklingen.

– Då får jag med både politiken och förvaltningen. Det är bra om de förstår att vi nu ser en förhöjd temperatur, säger Erik Nord.

Skottlossningar i Göteborg

Polisen pratar nu om ”läge rött” för att beskriva konfliktnivån mellan de kriminella nätverken. Under måndagseftermiddagen fattades beslut om att inleda en särskild händelse.

”Kan inte säga att det är riskfritt”

– Det som gör situationen så allvarlig är att vi bedömer att risken för fortsatta våldsbrott är förhållandevis eller till och med väldigt hög, säger Erik Nord.

Det låter extremt allvarligt. Bör allmänheten vara bekymrad?

– Både ja och nej. Det är alltid farligt med skottlossningar på allmän plats och det har förekommit att människor blivit skjuta av misstag. Så man kan inte säga att det är riskfritt. Det finns absolut en risk. Men man ska heller inte överdriva det hela, säger Erik Nord.

Hur polisen ska använda resurserna som de nu får tillgång till är de förtegna om. Men fler poliser på plats i de drabbade områdena är en konkret insats.

– Det är både för trygghetssyfte och förebyggande syfte som vi kommer vara fler på plats, säger Peter Adlersson, presstalesperson polisen i Väst under eftermiddagen.

”Hoppas på ett snabbt slut”

Enligt Göteborgs-Posten började konflikten på Bäckebolsvägen i Hisings Backa den 12 augusti, då två män som tros tillhöra Backagänget avlossade skott mot personer i ett släktnätverk från Angered efter ett bråk vid en bensinstation. När erbjudanden om en uppgörelse inte antogs, kom snart hämnden i form av en skottlossning på Akkas Gata. Och så har det fortsatt – nu senast med en skottlossning på Friskväderstorget.

Polisen säger sig ha en god bild av vilka individer som är inblandade.

– Ja, vi tror att vi förstår vad detta handlar om. Men sedan finns det många längre ner i de olika nätverken som utför saker och ting, utan att själva veta bakgrunden. Men ja, vi förstår vilka de centrala figurerna är, säger Erik Nord.

Han hoppas få ett snabbt slut på konflikten, men vill inte ange ens på ett ungefär hur stora resurser som avdelas för detta.

– Nej, det hjälper oss inte om sådana uppgifter blir offentliga. Men vi har stora resurser. Vi är 1500 anställda bara i Storgöteborg plus flera hundra på utrednings- och operativa enheterna. Vi försöker få loss så många vi kan nu, säger han.

Hör polisens presstalesperson Christer Fuxborg berätta om senaste tidens gängkonflikt i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet