”Jag är inte så säker på att självmordsförsöken har ökat”, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson. Foto: SVT

100-tal personer i krogbråk i centrala Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagsnatten bröt ett stort krogbråk ut i Göteborg – enligt polisen var ett hundratal personer inblandade. Som mest ska tolv polispatruller ha varit på plats och såväl ordningsvakter som polismän ska ha blivit attackerade.

– Vi är på den sidan av dygnet då folk har tappat det, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Kaotiska scener utspelade sig i centrala Göteborg inatt. Någon gång vid 03-tiden kom larmet från en polispatrull som befann sig vid en restaurang och som behövde förstärkning. Enligt polispatrullen pågick ett bråk av modell större – så många som ett hundratal personer kan ha varit involverade.

– Det handlar om en krog mitt på Avenyn. Och vi är på den sidan av dygnet då folk har tappat det, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson i region Väst.

Enligt polisen är det ovanligt att så många personer är inblandade.

– Det som är annorlunda är att det är så stor omfattning på antalet personer.

Ordningsvakter skadade

Fem personer som uppges ha varit ledande i bråket ska ha blivit tillfälligt omhändertagna, samtidigt ska ett flertal ordningsvakter ha blivit lindrigt skadade. Vid 04.25 stängdes restaurangen efter beslut från polisen och vid det läget hade ytterligare fyra personer tillfälligt omhändertagits.

Kort därefter fick polisen nya uppgifter om att slagsmål på en hamburgerrestaurang i närheten. Slagsmålet ska troligtvis vara kopplat till det tidigare bråket och polisen omhändertog ytterligare sex personer för ordningsstörning och fylleri. Insatsen var stor och uppåt 25 poliser var involverade.

– Min erfarenhet är att det handlar om ett felaktigt uttalande, en konflikt eller helt enkelt bara alkohol i för stor mängd. Men det som är annorlunda här omfattningen på personer, säger Stefan Gustafsson.

Kan du säga någon om vilka personerna är, handlar det om fotbollshuliganer eller andra grupperingar?

– Några av personerna känner vi till sedan tidigare. Men det har inget med fotboll att göra.

Polisen: Vi är i ett klart underläge

Polisen har upprättat ett flertal anmälningar om hot och våld mot tjänsteman. Ingen person har dock gripits. Enligt polisen ska även polismän ha blivit attackerade.

– Det var mest hot. Och det är såklart en allmänt svår situation med 100 personer i bråk, och vi har 20-25 poliser och ett okänt antal ordningsvakter, då är vi ju i ett klart underläge, säger Stefan Gustafsson.

Hur många personer som blev omhändertagna och skadade är i nuläget oklart på grund av den kaotiska situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.