Ett år efter dubbla handtransplantationen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

I december 2020 fick en kvinna två helt nya händer efter en dubbel handtransplantation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Ett år senare kan hon bland annat öppna en skruvkork och använda en mobiltelefon.

– Jag kan inte välja en sak för det finns många saker som har blivit bättre. Jag kan känna på mina barnbarn, jag känner mig mer hel kroppsligt, livskvaliteten är mycket bättre, säger kvinnan.

I klippet kan du se hur kvinnans händer fungerar.

Transplantationen innebar att två händer flyttades från en organdonator till den kvinnliga patienten som förlorade sina händer för flera år sedan efter en svår infektion. Totalt arbetade 15 kirurger med operationen som tog 18 timmar. Förberedelserna inför operationen pågick i över sju år. 

”Över förväntan”

Nu kan kvinnan använda händerna för att skriva. Hon vill vara anonym men berättar via SU att hon är nöjd efter operationen.

– Greppförmågan har blivit bättre och utvecklingen av händerna fortsätter, säger hon.

I och med operationen blev Sahlgrenska Universitetssjukhuset Nordens enda centrum för handkirurgi med kompetens att utföra dubbla handtransplantationer.

– Den lyckade dubbla handtransplantationen har lett till ökat självförtroende för hela kliniken, säger Per Fredrikson, specialistläkare i ortopedi och ST-läkare i handkirurgi.

I klippet nedan kan du se hur operationen gick till :

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.