Foto: SVT

Så blev första året med sprututbyte i Trollhättan: ”Bättre än väntat”

Uppdaterad
Publicerad

NU-sjukvården var först ut med sprututbytesmottagning i regionen i oktober i fjol. Efter ett års verksamhet summerar enhetschefen vid Infektionsmottagningen på NÄL, Ewa Wennerholm:

– Bättre än väntat är att vi nått patienter från kranskommunerna. De flest kommer från Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla men vi har också brukare från Lysekil, Mellerud och Lilla Edet.

Efter ett års verksamhet är 54 personer inskrivna vid sprututbytesmottagningen på NÄL i Trollhättan. Det är en dryg tredjedel av upptagningsområdets cirka 150 brukare vilka injicerar droger.

Är det ett bra resultat?

– Efter första året är det bra men om ett år hoppas jag att vi har ökat till 100 patienter, säger Ewa Wennerholm.

Ingång i beroendevården

Huvudsyftet är att minska smittspridning av virussjukdomar som Hepatit C, Hepatit B och HIV, men också att erbjuda en ingång i beroendevården, att erbjuda en låg tröskel för dessa patienter som sjukvården annars har svårt att nå.

– Vi har hittat patienter med Hepatit C vilket om den inte behandlas kan ge skador på levern och ge levercancer om den inte behandlas, säger Ewa Wennerholm.

Läkemedel mot överdoser

Under året som gått har även SU i Göteborg och Skaraborgs sjukhus i Skövde öppnat liknande mottagningar och nu i november följer SÄS i Borås.

Av patienterna vid NÄL är 80 procent män och 20 procent kvinnor. Till patienterna på dessa orter kommer från november nässprayet Naloxon att erbjudas, ett läkemedel som används vid överdos av opioider som heroin och fentanyl.

– Det räddar liv, säger Ewa Wennerholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.