Foto: Martina Holmberg / TT

Nu startar sprututbyte i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Trots ett långdraget politiskt motstånd öppnades den första mottagningen för sprututbyte i Trollhättan under torsdagen. Tre mottagningar till ska öppnas i Västra Götalandsregionen inom kort.

Efter många politiska turer invigs idag Västra Götalandsregionens första sprututbytesmottagning på NÄL i Trollhättan.

Mottagningarna kommer förutom i Trollhättan även finnas på Östra sjukhuset i Göteborg, Skaraborgs sjukhus i Skövde och Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås. 

Sprututbytesmottagningarna vänder sig till missbrukare över 18 år som injicerar droger och tanken är att möjligheten till att få rena sprutor ska minska spridning av blodsmitta, förbättra livskvalitén och erbjuda en ingång in i beroendevården för missbrukarna.

– Vi vill försöka få kontroll på framförallt hiv och hepatit men även få en så bra hälsa som möjligt hos sprutmissbrukare, har Jim Aleberg (S), andre vice ordförande för hälso och sjukvårdsstyrelsen, tidigare sagt till SVT Väst.

Politiskt motstånd

Sedan tidigare finns liknande mottagningar i Skåne och Stockholm, men det har under lång tid funnits en politiskt ovilja i framförallt Göteborg mot att införa sprututbyte. Det var först i början av 2018 som politikerna i hälso- och sjukvårdsstyrelsen röstade igenom förslaget.

– Vi ska hjälpa personer ur missbruk inte förse dem med verktyg som leder till döden, sa Marina Johansson, Göteborgs dåvarande kommunalråd, till SVT Väst i en intervju i SVT 2015.

Men nu invigs alltså den första mottagningen och tre till kommer invigas i år. Södra Älvsborgs mottagning kommer att öppna under 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.