”Ett helvete för göteborgspojkar”

Uppdaterad
Publicerad

Ett helvete för göteborgspojkar. Så beskrivs Vrångsholmen i norra Bohuslän. Det är i sommar hundra år sedan Göteborgs stad byggde skyddshemmet för vanartiga barn långt från storstadens frestelser.

Först hette det Räddningsinstitutet för vanartiga pojkar och låg i Lundby i Göteborg. Sen växte sig stan för nära och man flyttade till en avlägsen vik norr om Tanumshede.

Torsten Sigfridsson håller på att skriva en bok om hemmet. Med arbetsnamnet ”Ett helvete för göteborgspojkar”.

Begreppet vanartig innebar i början av förra seklet oftast att man kom från fattiga förhållanden och riskerade att hamna snett. Och eftersom stan var full av frestelser skulle man ut på landet.

Redan 1906 öppnades ett skyddshem för flickor i Kragenäs, också det Tanums kommun. Båda hemmen hade inriktning på jordbruksarbete, och det var inte uppskattat.

Flickhemmet i Kragenäs är i dag i privat ägo. Vrångholmen ägs sen trettio år av en stiftelse som använder jättehuset som rekreation för kulturarbetare.

reporter: Jan-Olov Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.