Första viktiga steget för bygglov har tagits. Foto: SVT

Ett steg närmare byggstart

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs kommuns byggnadsnämnd beslutade på tisdagen att skicka detaljplanen för Karlatornet och området i övrigt för granskning. – En enig nämnd stod bakom beslutet, säger Ulf Kamne (MP), byggnadsnämndens ordförande.

Det betyder en skyskrapa som inte får vara lägre än 230 och där utformningen, som den var tänkt från början, behålls.

– Vi avvaktade ju med att fatta beslut på nämndens decembermöte eftersom det då hade skett justeringar av detaljplanen som vi ville utreda vidare. Nu har vi fått garantier för att ”twisten” på skrapan behålls, det som ser ut som att fasaden vrider sig, säger Ulf Kamne.

Karlatornet

Ett av Göteborgs viktigaste byggprojekt är med dagens beslut ett steg närmare byggstart.

”Skönt komma vidare”

”Det är skönt att vi kommer vidare i processen. Vi har full förståelse för att politiken vill ha all den information de kan få kring projektets olika delar”, säger Patrik Lindström, VD för Serneke Projektutveckling, i ett pressmeddelande.

Även om kommunens byggnadsnämnd nu skickat detaljplanen vidare lär själva byggstarten dröja ytterligare. I första hand kommer nu detaljplanen att skickas på remiss till en rad kommunala instanser och räddningstjänsten bland många andra.

När de synpunkterna inhämtats ska byggnadsnämnden fatta slutgiltigt beslut om bygglov, därefter ska kommunfullmäktige ta ställning. Det blir någon gång under hösten.

Karlatornet blir det första som byggs i det nya området på Lindholmen som går under benämningen Karlastaden. 

”Spaden i jorden 2019”

– Jag kan tänka mig att spaden sätts i jorden 2019 och att tornet står klart 2021. Tidsaspekten beror mycket på om det blir några överklaganden att hantera eller inte, säger Ulf Kamne.

Karlastaden kommer också att få en ny grundskola, den byggs dock en bit därifrån. Den föreslås nu placeras på Pumpgatan vid Lundbyhamnen, i närheten av SVT-huset på Hisingen i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlatornet

Mer i ämnet