Centerns Anders W Jonsson vill att även EU-politikerna ska agera för att minska användningen av antibiotika. Foto: SVT

EU-politikerna måste agera

Uppdaterad
Publicerad

– Antibiotikaförskrivningen måste ner och kunskapen bland sjukvårdspersonal måste upp för att kunna stoppa bakterien Clostridium Difficile inom vården, anser Anders W Jonsson (C).

– Det här är ytterligare ett exempel på den skrämmande utvecklingen där det stora hotet idag är en för stor användning av antibiotika. Det här bör stå överst på listan även för politiker på internationell nivå, säger Anders W Jonsson, sjukvårdspolitisk talesperson i Centerpartiet.

Tarmbakterien Clostridium Difficile kan bli farlig för personer som går på antibiotikabehandling. Eftersom medicinen även slår ut tarmflorans goda bakterier kan Clostridium Difficile växa och sprida farliga toxiner. Många antibiotika biter inte på tarmbakterien.

Dödsbakterien

– Det som oroar mig mest är att vi idag inte har verksamhetsmedel att stoppa utvecklingen. Vad gäller resistensen så ser vi nu bara början. Detta är ytterligare en larmrapport och måste upp på den politiska agendan.

Hur ska man komma åt problemet?

– Det här måste upp på EU-nivå. Precis som att vi har en klimatkommission måste vi få en global kommission för att komma åt användningen av antibiotika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsbakterien

Mer i ämnet