Foto: SVT

Ny teknik kan hjälpa sjukhusen

Publicerad

Folkhälsomyndigheten hoppas på metoden som kan göra det möjligt för sjukhusen att snabbt analysera tarmbakterierna.

SVT Västnytt har avslöjat att över 500 svenskar dött av den smittsamma tarmbakterien Clostridium Difficile och att det runt om i landet sker tillfälliga toppar av antalet döda och drabbade. Toppar av dödsfall som tidigare inte varit kända.

En del i problemet för sjukhusen är att många inte snabbt kan analysera bakterien hos en  drabbad patient, för att se om den är av en extra smittbenägen variant som då lättare kan spridas till andra patienter.

Dödsbakterien

Ny metod

Men nu hoppas Folkhälsomyndigheten att man har en lösning. Det handlar om en ny metod som kan genomföra analyser lokalt med hjälp av en apparat. Tillvägagångsättet är enkelt:

* Först tar man bakterier från den drabbade. Något som sker redan idag.

* Sedan blandas bakterierna med saltlösning.

Inom 20 minuter får man ett resultat.

– Man gör helt enkelt kedjan kortare. Det går snabbare och man får en närmare koppling till sjukhusens problem, vilket gör att man kan införa åtgärder snabbare, säger Thomas Åkerlund, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.

Clostridium Difficile finns i flera hundra varianter, somliga allvarligare än andra. Målet med den metoden som Folkhälsomyndigheten förfinat är att är att sjukhusen snabbt ska kunna se om en sjuk patient bär på en mer smittbenägen variant. Detta för att kunna värdera riskerna med att bakterien sprids vidare till andra patienter. Framöver är förhoppningen att sjukhus över hela landet kan använda sig utav den nya tekniken.

– Den är väldigt enkel, väldigt billig och snabb, säger Thomas Åkerlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsbakterien

Mer i ämnet