Foto: SVT

Fick utbrott – vände trenden

Publicerad

I Jönköpings läns satsade man ordendligt för att få ner antalet drabbade. Receptet: utökad kontroll och bättre hygien- och städrutiner.

– Det har tagit mycket resurser men vi anser att det är välinvesterad tid, säger Andreas Lägermo, hygiensjuksköterska.

År 2010 började det komma signaler om att Höglandssjukhuset, ett av tre sjukhusområden i Jönköpings län, hade många fler fall av patienter som insjuknat i Clostridium Difficile. En kirurg började reagera på att han gjorde många operationer som en konsekvens av allvarliga Clostridiuminfektioner.

Dödsbakterien

– Vi fick flera signaler som gav oss känslan att det här är allvarligt och att det var bråttom att agera. Vi var tvungna att förbättra läget för patienterna, säger Andreas Lägermo.

Flera brister i hanteringen

Man började kartlägga situationen och hittade flera brister i hanteringen:

* Det tog för lång tid innan man fick veta om en patient hade en infektion eller inte

* Man hade för dålig kontroll på vilka rutiner som gällde för en insjuknad patient. Personal var tvungna att utbildas.

Man började strama upp riktlinjerna för hanteringen av patienter med Clostridium Difficile. Bland annat lät man städpersonal ta ett större städansvar än tidigare. Vårdpersonalen hade fått ansvara för stor del av städningen, något man prioriterade bort eftersom den direkta hantering av patienter alltid gick före.

– När man måste prioritera mellan olika saker så fokuserar man på det som är mer patientnära, vilket är förståelig. Därför tror vi att det är bra att städpersonal ska sköta så mycket av städningen som möjligt.

Storstädning var receptet

När man sedan gjorde en satsning på just storstädningen 2012 kunde man se att man lyckades halvera antalet fall av Clostridium Difficile. En del av framgången var att man började städa med spordödande medel, något man inte gjort tidigare. Samtidigt har man idag en ökad kontroll där man granskar samtliga fall av tarmbakterien. Detta för att snabbt kunna se hur patienten insjuknat och om det kan röra sig om en smitta.

– Det gör att om något går åt fel håll så kan vi sätta in åtgärder tidigt och göra djupare efterforskningar för att se vad det handlar om.

För Jönköpings län så är Clostridium Difficile en fingervisning över hur bra eller dåligt vården sköts.

– Det kan vara en markör för hur hygienarbetet fungerar med städning och basala hygienrutiner, det säger något om hur det funkar med placeringen av patienter på rätt ställe och hur vi har hand om antibiotika, säger Andreas Lägermo.

Alla satsningar och den ökade kontrollen tar mycket resurser, men trots det har man inga planer att sluta.

– Nej, det finns det ingen anledning till, säger Andreas Lägermo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsbakterien

Mer i ämnet