• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Tatueringsbranschen fruktar ökning av hemmatatuerare: ”Ökar lavinartat”

Uppdaterad
Publicerad

De nya lagliga tatueringsfärgerna är enligt branschen i stort sett omöjliga att få tag på – och dessutom mycket dyrare. Tatuerare som SVT pratat med ser hur färgbristen nu leder till att den svarta marknaden med hemmatatuerare växer snabbt.

– Bara här i lilla Trollhättan kan jag räkna upp ett 30-tal och det ökar lavinartat, säger Mardo Kurdian från Sveriges registrerade tatuerare.

Hör tatueraren Mardo Kurdian från Trollhättan om varför han ser så stora risker med hemmatatuerare.

För tre månader sedan förbjöds tusentals kemikalier och många av dem finns i bland annat tatueringsfärger och permanent smink.

De nya EU-reglerna, som ska se till att tatueringsfärger inte innehåller för höga halter av till exempel arsenik eller bly, har slagit hårt mot tatueringsbranschen. Det är brist på lagliga färger vilket gör dem dyra och svåra att få tag i.

– Vi jagar våra färgleverantörer med blåslampa. Tyvärr har vi inte ens fått 20 procent av det vi beställt hittills. Om vi får en slatt på 200 flaskor så tar det slut på en halvtimma, säger Mattias Lundberg, som är grossist av tatueringsfärger.

Växande svart marknad

De numera förbjudna färgerna är det däremot inga problem att få tag i, enligt tatueraren Mardo Kurdian. Under nya etiketter, där det står att de är avsedda för konst, säljs de på nätet. Mardo Kurdian ser hur det lett till en växande svart marknad med fler hemmatatuerare.

– Det är en risk, det är omöjligt att hålla den hygien som krävs i en hemmamiljö, säger Mardo Kurdian.

Minst en gång i veckan får hans studio och många av hans kollegor i landet ta emot någon som varit hos en hemmatatuerare och där det gått illa.

– Det handlar ofta om allvarliga infektioner och sår som inte läker.

”Felriktade resurser”

Han säger att branschen välkomnar kontroller av de nya färglagarna, men tycker att resurserna är felriktade och att det också borde göras kontroller av hemmatatuerarna.

Enligt Elmira Tavoosi som är utredare och toxikolog på Läkemedelsverket, och som ska bedriva tillsyn så att den nya färglagen följs, så har kommunerna en viktig roll i att kontrollera de som använder eller hanterar tatueringsfärger.

– Läkemedelsverket ansvarar för att kontrollera de som till exempel säljer tatueringsfärger. Men vet man att det finns hemmatatuerare så kan man alltid tipsa kommunen om det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.