Tasso Stafilidis är kritisk till att Europride kopplas samman med visning och samtal om filmen Burka Songs 2.0 Foto: SVT / TT

Europride vill inte kopplas samman med slöjdebatt

Uppdaterad
Publicerad

I en ledarkrönika i GP kritiserar skribenten en filmvisning och en diskussion om slöjor som ska hållas i vår. Enligt skribenten bjuder Göteborgs stad in kontroversiella debattörer i Europrides namn. Ledningen för Europride kritiserar nu både Göteborgs stad och ledarskribenten då de anser sig blivit felaktigt sammankopplade med filmvisningen.

Det är ledarskribenten Jenny Sonesson som i en krönika skriver om en filmvisning senare i vår i Göteborg av filmen Burka Songs 2.0. Filmen handlar kortfattat om förbudet mot heltäckande slöjor som infördes i Frankrike 2011 och där filmskaparen reste till Paris för att själv gå i burka, sjungande franska nationalsången tills hon enligt planen skulle bli gripen av polis.

I beskrivningen av filmen står det att ”allt gick fel”. Inget ska ha blivit som filmskaparen tänkte och filmen visas nu i olika sammanhang där man sedan bland annat diskuterar samhällsstrukturer och rasism.

Jenny Sonesson är starkt kritisk mot de personer som bjudits in i samband med filmvisningen för att diskutera efteråt. Enligt Sonesson är gästerna personer ”som relativiserar hedersförtryck och likställer bekämpning av terrorism med rasism”.

Sonesson menar att det inte kommer att finnas någon på plats som ger personerna mothugg ”och motsätter sig det patriarkala förtrycket som slöjan utgör”. Sonesson kritiserar att aktiviteten genomförs under Europride ”som handlar om normkritik och mänskliga rättigheter”.

”Oförtjänt kritik”

Men nu reagerar Tasso Stafilidis, ordförande för Westpride, starkt.

– För det första har det här arrangemanget inget med oss att göra över huvudtaget. Den här filmvisningen är inte vår aktivitet. För det andra är kampen mot hedersförtryck central för oss då vi har många HBTQ-personer som lever under just det, säger han.

Tasso Stafilidis säger sig vara kritisk mot både GP:s ledarskribent och Göteborgs stads hantering.

– Göteborgs stad borde inte lägga den här aktiviteten på sin hemsida under kalendern för Europride. Jag kan inte uttala mig om Sonessons kritik av gästerna för jag har inte den kunskapen. Det hade jag haft om vi stått för arrangemanget, då hade vi kontrollerat deras bakgrund noga. Sonesson borde göra sin research rätt och inte koppla samman oss med det här.

Ska ta ställning

Klas Forsberg är chef för avdelningen för mänskliga rättigheter på Göteborgs stad. Han säger så här:

– Vi har nu förtydligat på hemsidan att visningen av Burka Songs 2.0 inte anordnas av Europride. Men att den ligger i deras kalender beror på att vi har ett uppdrag från kommunstyrelsen att genomföra olika aktiviteter inför Europride och även om Europride inte har med visningen att göra så genomför vi den inför Europride.

Vad gäller Jenny Sonessons kritik av gästerna kring filmvisningen vill han inte uttala sig under onsdagen.

– Vi diskuterar saken just nu och kommer att komma med ett ställningstagande och gå ut med det under torsdagen.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det att samtalet efter filmen handlade om slöjans vara eller icke vara, vilket inte stämmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.