Klas Forsberg, chef för avdelningen för mänskliga rättigheter inom Göteborgs stad förklarar varför filmvisning och samtal om heltäckande slöjor ställs in. Foto: TT / SVT

Filmvisning och samtal om slöjor ställs in

Publicerad

Göteborgs stad ställer in filmvisningen av Burka Songs 2.0 och den efterföljande diskussionen. Orsaken är enligt de ansvariga både massiv kritik och att de inbjudna gästerna ”inte är tillräckligt allsidiga”.

Som SVT rapporterade under onsdagen har en visning av filmen Burka Songs 2.0 inom Göteborgs stad skapat debatt. Inte minst efter att GP:s ledarskribent skrev en krönika om visningen.

Nu meddelar Göteborgs stad att visningen är inställd.

– Planeringen inför det här har inte varit tillräckligt bra. Vi ser att de inbjudna gästerna inte räcker för att frågorna ska bli belysta på ett tillräckligt allsidigt sätt med den planering som är gjord. Vi ställer nu in och planerar bättre för att kunna visa filmen längre fram, säger Klas Forsberg, chef för avdelningen för mänskliga rättigheter inom Göteborgs stad.

”Kontroversiella samtalsledare”

Enligt Klas Forsberg är det ett stort antal personer som har kritiserat aktiviteten. Främst efter men även strax innan GP:s ledarskribent skrev sin krönika. Kritiken består i att personer som skulle diskutera filmen, som handlar om burkaförbudet i Frankrike, beskrivs som partiska.

Enligt GP:s ledarskribent är samtalsledarna personer ”som relativiserar hedersförtryck och likställer bekämpning av terrorism med rasism”.

Men om samtalspanelen var ensidig, hade ni inte istället kunnat bjuda in fler personer som balanserar upp åsikterna?

– Jo, det är precis det vi tänker göra. Men vi hinner inte till det planerade datumet. Nu tar vi ett omtag och planerar bättre inför ett annat datum, säger Klas Forsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.