Explosionen som inträffade vid ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i Annedal i centrala Göteborg kan få långsiktiga konsekvenser för hyresgästerna. Arkivbild. Foto: TT

Evakuerade hyresgäster i Göteborg skulle kunna bli av med sina lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

De hyresgäster som flytt sina lägenheter efter explosionen i hyreshuset på Övre Husargatan i centrala Göteborg, riskerar att bli av med sina kontrakt. Hyresvärden har nämligen ingen skyldighet enligt lag att erbjuda nya hyresavtal – en fråga där regeringen just nu föreslår en lagändring. 

Det har gått över en vecka sedan explosionen, men läget är fortfarande oförändrat gällande huruvida när, eller ens om, en del av de boende kan återvända till sina hem. Fastigheten i Annedal där explosionen ägde rum ska ha drabbats av skador efter explosionen, men omfattningen är ännu oklar. 

Lagen kan slå tillbaka mot hyresgästerna

Det finns en risk att hyresgästerna som bor i det explosionsdrabbade huset i slutändan helt blir av med sina lägenheter, något som tidningen Hem & Hyra var först med att uppmärksamma. Enligt lag är hyresvärden nämligen inte skyldig att erbjuda nya hyresavtal när en lägenhet inte går att använda för att den skadats genom till exempel brand. 

Explosion i Annedal i Göteborg

Huruvida hyresgästerna riskerar att bli av med sina kontrakt i detta fall vill fastighetsägaren Ernst Rosén inte kommentera i dagsläget, då man inte har diskuterat frågan.  

De säger däremot att de tillsammans med Göteborgs stad arbetar för att lösa situationen för de boende som drabbats i Annedal. Enligt kommunstyrelsens ordförande Axel Josefsson, ska ingen som bor i hyreshuset bli utan bostad efter explosionen.

– Min syn på detta är att det är en ytterst allvarlig händelse, med ett sprängdåd som drabbar över 120 lägenheter, och för att vi ska kunna lösa detta på ett bra sätt behöver vi vara fler som hjälper till. Det råder en politisk enighet om att vi ska sträcka ut handen och vi kommer inte att lämna någon på bar backe, säger han.

Regeringen föreslår förändring

I november ska ett förslag till lagändring debatteras i riksdagen, om att ge hyresgästen mer rättigheter vid den här typen av händelser. Till exempel föreslås att hyresvärden ska bli skyldig att erbjuda ett nytt hyresavtal. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2022.

Så här sa Linda Pettersson som är vd på fastighetsbolaget Ernst Rosén kort efter att explosionen hade ägt rum:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet