Björ Blixter, före detta presstalesperson vid polisen, tror att allt inte har gått rätt till i vården om den yngling som nu misstänks för mord. Foto: TT

Ex-polis anmäler socialtjänst efter uppmärksammat mord

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna mördades av en pojke under 15 år i Kungälv – samtidigt var pojken tvångsomhändertagen enligt LVU på ett boende på annan ort. Nu JO-anmäls socialtjänsten i Kungälv av flera personer, bland annat av den före detta polisen Björ Blixter.

– Som gammal polis känner jag i ryggraden att det finns en brist i det här, säger han.

Det var knappt tre veckor sedan, natten till den 10 maj, som en kvinna i 55-årsåldern blev överfallen av en pojke på en bro i centrala Kungälv. Enligt polisen försökte pojken råna kvinnan på hennes telefon och utdelade under tumultet flera knivhugg.

Polisen inledde ett intensivt spaningsarbete efter händelsen och vädjade om tips från allmänheten – något som också ledde till gripandet av en pojke i nedre tonåren. Den knivskurne kvinnan dog sedermera av sina skador, och brottsrubriceringen ändrades från mordförsök till mord.

Hade permission

Det framkom senare att ynglingen var tvångsomhändertagen enligt LVU (Lagen om vård av unga) vid tiden för överfallet den 10 maj, och ska ha befunnit sig i Kungälv på obevakad permission, enligt GT. Detta har lett flera personer till att anmäla socialtjänsten till justitieombudsmannen. En av anmälarna är den före detta polisen och presstalespersonen Björ Blixter, vilket Kungälvs-Posten var först med att berätta.

– Jag känner att det har brustit någonstans. Jag är inte ute efter någons skalp, men jag vill inte att något sådant här misstag ska hända igen, säger han till SVT Nyheter Väst.

Att han själv bor i Kungälv kommun har inte att göra med anmälan, förklarar han. Men som ex-polis har han fått många frågor från ortsbor om hur något sådant här kunde hända.

– Jag tycker att det ska finnas en ledsagare när en 13-åring har permission, och där har det brustit någonstans. Någon har beviljat permissionen, och någon bär ansvaret för det.

Många frågetecken

Eftersom det råder sekretess på utredningen finns det många frågetecken kvar.

– Jag känner stark sympati för de anhöriga, jag tycker detta är högst beklagligt. Jag vill veta vad som hänt, och då gör man en JO-anmälan.

Lena Arnfelt är sektorschef för trygghet och stöd i Kungälv kommun. På grund av sekretess vill hon inte kommentera om hon tycker att något har misskötts gällande vården av pojken. Att kommunen nu blivit JO-anmäld är inte heller något hon kan bekräfta.

– Jag har tagit del av den uppgifter från media att personer har JO-anmält kommunen. Det är inte bekräftat från JO, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.