Foto: Rikard Westman/Stora Journalistpriset

Expert: Ingen är särskilt förvånad

Uppdaterad
Publicerad

En man har skjutits till döds vid Frölunda torg i Göteborg. Omständigheterna är än så länge oklara, men SVT:s expert Johanna Bäckström Lerneby menar att få är förvånade över skjutningen. – Det är väl ingen som har följt det som händer i Göteborg som är särskilt förvånad att de här dödsskjutningarna händer igen och igen.

I SVT:s webbsändning uppgav SVT-reportern, Johanna Bäckström Lerneby, som har jobbat med liknande händelser i flera år, i en kommentar att det enligt obekräftade uppgifter rör sig om en känd gängmedlem i 30-årsåldern från området.

– Han är en känd gängkriminell som har varit kriminell i många år och rört sig i olika gängkonstellationer i Göteborg, säger hon.

Många skjutningar i staden

Johanna Bäckström Lerneby påpekar dock flera gånger att uppgifterna ännu inte bekräftade. Om uppgifterna stämmer ska skjutningen inte vara kopplad till ökända konflikten i Biskopsgården.

– Men vad det har med att göra kan jag inte svara på, det kanske inte är riktigt någon som vet än.

Enligt reportern har över 80 personer skottskadats i Göteborg de senaste tre och ett halvt åren. Över 25 personer har skjutits till döds.

– Det här är något som göteborgarna ser eller hör om varje vecka, eller varje månad. Det är en enorm mängd skottskadade människor. När man nämner det till folk som bor på andra ställen i Sverige tror de inte att det är sant.

”Hemsk utveckling”

Vittnen som bor i drabbade stadsdelar har sagt till Johanna Bäckström Lerneby att de inte riktigt vågar vistas ute som vanligt.

– De som bor i de stadsdelarna där det har skett många skjutningar och mord, de oroar sig för att gå ut på kvällarna, de går inte ut på kvällarna för att det är obehagligt. För fem-tio år sedan sköt de kriminella på varandra. Utvecklingen har varit att de skjuter helt besinningslöst på torg på eftermiddagarna när barn är ute och leker, och spränger oskyldiga barn. Det är en hemsk utveckling för de som bor i dessa stadsdelar.

Om de obekräftade uppgifterna stämmer, alltså att det verkligen handlar om en kriminell man, skulle hon inte bli förvånad över om händelsen följs av en hämndaktion.

– Det som de senaste åren har visat är att det kommer alltid en hämnd, även om den inte kommer i morgon, kommer den om en vecka, en månad eller ett halvår. Men det får framtiden utvisa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.